Menu

V Ostravě se setkají historické autobusy Karosa

Historické autobusy se setkaly také loni v Opavě večer před akcí k symbolickému rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr. (foto: Libor Hinčica)
Historické autobusy se setkaly také loni v Opavě večer před akcí k symbolickému rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
18. 09. 2019 19:03
Redakce
1 minuta čtení

V Ostravě se v sobotu 21. 9. 2019 potká několik historických autobusů Karosa. Vozidla budou od 9.00 do 11.00 k vidění na autobusovém nádraží ve Velké Polomi u Ostravy, odkud se přesunou do areálu Dolních Vítkovic nedaleko centra Ostravy. Zde budou k vidění vozidla od cca 12.00 do 17.00.

Historické autobusy se setkaly také loni v Opavě večer před akcí k symbolickému rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr. (foto: Libor Hinčica) Akce se koná pod názvem “Memoriál Jury Kaduly”. Na něj jeho přátelé a známí vzpomínají jako na veselého člověka se smyslem pro humor, který byl ochoten kdykoli pomoci. Nadto se však jednalo také o člověka mimořádně slušného. (sbírka: Jiří Kadula mladší)

Sraz autobusů se koná k připomínce nedožitých 55. narozenin pana Jiřího Kaduly (kterému však nikdo z oboru neřekl jinak než „Jura Kadula“), s nímž jsme měli v minulosti čest spolupracovat také u nás v časopise. V Polomi se potkají tři zástupci řady 700 – městský vůz B 732, linkový C 734 i dálkový LC 735. Kromě toho zde budou k vidění i jeden vůz Karosa ŠL 11 a městská verze ŠM 11. Ještě starší řadu budou reprezentovat modely Škoda 706 RTO v zájezdovém provedení LUX. Modernější vozy budou zastoupeny jedním autobusem Karosa C 935.

V Ostravě se k těmto osmi vozům přidají ještě další autobusy – jeden vůz LC 736 a dálková verze slavné „ešky“ – vůz ŠD 11.

Letáček k jízdě do Osoblahy. (zdroj: Jiří Kadula mladší)

V neděli 22. září je poté možné svézt se trojicí historických autobusů z Ostravy do Třemešné ve Slezsku a odtud parním úzkorozchodným vlakem do Osoblahy. Cena je stanovena pouze na 200 Kč pro dospělého a 100 Kč pro děti a zahrnuje i cestu parním vláčkem. Na trasu do Osoblažského výběžku se z Ostravy od parkoviště přes Vysokou školou báňskou postaví vozy Karosa ŠL 11, Škoda 706 RTO LUX a Karosa B 732.   

Libor Hinčica  

Podobné články