Menu

Lvíčci míří do Ulan-Ude

Nová tramvaj “Lvíček”. Tramvaj je v interiéru značně moderní. (foto: Transportnyje Sistěmy)
Nová tramvaj “Lvíček”. Tramvaj je v interiéru značně moderní. (foto: Transportnyje Sistěmy)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 06. 2019 19:26
Redakce
1 minuta čtení

Nová tramvaj ruské společnosti PK «Transportnyje Sistěmy» (zkr. “Transportnyje Sistěmy”) zvaná “Lvíček” (informovali jsme například zde) se dočká sériové produkce. Díky v červnu 2019 vyhrané zakázce (zmiňovali jsme zde) bude 15 kusů těchto tramvají s typovým označením 71-911EM dodáno až do města Ulan-Ude, které je hlavním městem Republiky Burjatsko (místní tramvajový provoz jsme detailně prozkoumali před dvěma lety).

Nová tramvaj “Lvíček”. Tramvaj je v interiéru značně moderní. (foto: Transportnyje Sistěmy)

Příchod Lvíčků se s ohledem na požadované specifikace očekával ještě před vyhlášením výsledků, ostatně už v dubnu 2019 se objevila zpráva o tom, jaké vozy do Ulan-Ude zamíří. Nové tramvaje budou mít délku 16,7 m, šířku 2,5 m, 40 míst k sezení při celkové obsaditelnosti 155 osobami a budou schopny autonomního chodu o délce až 1 km. Hodnota kontraktu činí 498,14 mil. rublů, což je přes 177 mil. Kč, tj. jedna nová tramvaj stojí okolo 11,8 mil. Kč. První dva Lvíčci musejí do Ulan-Ude dorazit do 2. září 2019, zbývající do konce listopadu.

Tramvaje v Ulan-Ude jsou udržovány ve velmi dobrém stavu, jejich průměrné stáří už ale přesahuje dvě desítky let. Příchodem Lvíčků by se z momentálně 63členného tramvajového parku měla nejspíše vyřadit 15členná flotila tramvají typu 71-605, která pamatuje ještě sovětské časy.

Ruskému výrobci sídlícímu v Moskvě, avšak majícímu výrobní závody v Petrohradě a v Tveru, se daří. Letos končící produkce 300 tramvají Vitjaz’-M pro Moskvu běží jako po másle (vyrobeno 270 tramvají) a oproti harmonogramu je v předstihu, další vozy téhož typu se prohánějí v Petrohradu (11 ks), ke kterým má na základě květnového výsledku letošního tendru dorazit do podzimu za cenu 2,02 mld. rublů dalších 21 ks.

Další nakupování tramvají pro Moskvu je už v plánu, neboť do pěti let má být celý místní vozový park tramvají kompletně obnoven, což má vést k vyřazení všech starých tramvají, včetně většiny těch, které byly vyrobeny už v tomto století. S obnovou tramvají míní pokračovat i Petrohrad. Transportnyje Sistěmy uspěly už i v zahraničí, neboť letos dojde do lotyšského Daugavpilsu 8 tramvají typu 71-911 Citi Star, který je koncepčně starší než Lvíček. Tramvaje se právě dokončují v Petrohradě.

Text: Vít Hinčica

Z výroby. (foto: Transportnyje Sistěmy)

Podobné články