Menu

Montáž elektrobusů Electron pro Ostravu se blíží do finále

Elektrobus s výrobním ev. č. EBB 20. pro DP Ostrava. (foto: Libor Hinčica)
Elektrobus s výrobním ev. č. EBB 20. pro DP Ostrava. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 04. 2018 17:03
Redakce
1 minuta čtení

Ostravská společnost Ekova Electric by měla již v květnu dokončit montáž dvou elektrobusů Ekova Electron 12, které by měla dodat ostravskému DP. Vozidla by měla sloužit na lince číslo 64 spojující oblast svinovského nádraží (Svinov, mosty, dolní zastávka) a lázně v Klimkovicích (Klimkovice, Sanatoria).

Elektrobus s výrobním ev. č. EBB 20. pro DP Ostrava. (foto: Libor Hinčica) Druhý z rozpracovaných elektrobusů pro Ostravu. (foto: Libor Hinčica)

K samotnému předání zákazníkovi by mělo dojít až v říjnu letošního roku, tedy dle původního časového harmonogramu nastaveného ve smlouvě. Do té doby by měl výrobce využívat nová vozidla pro realizaci zkoušek (a případně i pro předváděcí účely). Oproti dříve vyrobeným prototypům i sériovým vozům (jež putovaly do Německa a Švédska) se nové elektrobusy liší v několika detailech, a to jak na samotné karoserii (odlišné provedení bočnic), tak například v provedení interiéru (např. jiné provedení stropních partií).

Ve hře je stále i varianta odebrání prototypu EBB1. (foto: Libor Hinčica)

Ekova Electric by současně měla již v květnu zahájit i výstavbu nové rychlonabíjecí stanice v oblasti Svinova. Podle uzavřené smlouvy má nabíjecí stanice hodnotu přes 12 mil. Kč, samotné elektrobusy nakoupí ostravský DP za 13,92 mil. Kč/vůz (ceny bez DPH).

Pohled do rozpracovaného interiéru elektrobusu EBB20. (foto: Libor Hinčica)

Stále je pak v jednání možnost, že by DP Ostrava odebral také jeden z prototypů. Ekova nabídla vozidlo své mateřské společnosti k odprodeji v lednu 2018, prozatím ale nebyla uzavřena smlouva o jeho odebrání.

Již brzy by se měli cestující v Ostravě svézt také novým trolejbusem Ekova Electron 12T. (foto: Libor Hinčica)

Než se cestující svezou elektrobusy od Ekovy, budou mít možnost projet se po Ostravě jiným jejím výrobkem. Prototyp parciálního trolejbusu Electron 12T v současné době dokončuje zkušební jízdy bez cestujících (k vidění je už i v síti DP Ostrava) a ještě na jaře by měl svézt první pasažéry v rámci zkušebního provozu s cestujícími.

Libor Hinčica

Podobné články