Menu

Tramvaj Stadleru pro Petrohrad slavnostně představena

Nová tramvaj na veletrhu EXPO 1520. 
Nová tramvaj na veletrhu EXPO 1520. 
Stáhnout PDF
Nezařazené
02. 09. 2017 18:11
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Stadler na letošním veletrhu EXPO 1520 konaném v ruské Ščerbince představila novou tramvaj pro Petrohrad, kde ji bude provozovat soukromá společnost TKK (Transportnaja Koncessionnaja Kompanija; Транспортная Концессионная Компания). Jak jsme již informovali v červnu t. r., vozidlo, které patří do rodiny Metelica, má na přání zákazníka vlastní jméno: Čižik (česky „čížek“).

Nová tramvaj na veletrhu EXPO 1520. 

Peter Jenelten coby zástupce výrobce při prezentaci pořádané posledního srpnového dne objasnil, že pojmenování po malém pěvci se odvíjí od „pěkného příběhu z Petrohradu“, nicméně bližší detaily k tomuto příběhu neposkytl. Uveďme tedy, že mezi léty 1835 až 1918 se v domě č. 6 na nábřeží řeky Fontánky nacházela Císařská právnická škola, jejíž studenti nosili uniformy zelené barvy se žlutými výložkami a manžetami. Kvůli této uniformě připomínající peří čížka (чижик*; „čižik“) doplněné o čepice ze srsti z jeleního mláděte (rusky je jelení mládě пыжик neboli „pyžik“) se studentům přezdívalo „čižik-pyžik“. Traduje se, že právě o jednom ze studentů této školy je i známá místní žertovná písnička:

„Čižiku-pyžiku, kde jsi byl? Na Fontánce vodku pil. Vypil sklenku, vypil dvě, zatočilo se v hlavě.“

Rovněž se ale uvádí, že podobný text se objevil již roku 1825, tj. 10 let před založením oné školy. Ať už je pravda jakákoli, písnička je to známá a učí se ji už malé děti, byť je jim ovšem zpravidla předkládána v upravených „dětských“ verzích. V Petrohradě je možné obdivovat i památník se soškou čížka, který odkazuje právě na tento „pěkný příběh“.

Nové tramvaji se budeme věnovat blíže i v jednom z dalších čísel našeho časopisu, na snímcích níže již ale můžete posoudit zejména interiér. Doplňme jen, že v dohledné době začne Stadler dodávat nové tramvaje do Ostravy a stejně tak se snaží uspět v Olomouci, kde na jeho podnět antimonopolní úřad přerušil výběrové řízení na 8 nových tramvají v předpokládané hodnotě 200 mil. Kč. Dle názoru švýcarského výrobce byly dodací lhůty příliš krátké, a tedy diskriminační, a s námitkami v této věci se pak místní DP neměl dostatečně vypořádat. Tendr se přitom opakuje poté, co byl loni kvůli rozhodnutí téhož úřadu pro netransparentní podmínky zrušen. 

* чижик je ve skutečnosti zdrobnělina slova чиж, správný překlad by tedy byl spíše „čížeček“.

V interiéru jsou zásuvky pro dobití osobní elektroniky.  Prvních šest z celkem 23 objednaných tramvají přijde do Petrohradu do počátku listopadu t. r.

Text: Vít Hinčica

Foto: Andrej Perečickij

Podobné články