Menu

Trolza blízko dodávce 20 nových trolejbusů pro Petrozavodsk

Nová Trolza Megapolis. (foto: Trolza)
Nová Trolza Megapolis. (foto: Trolza)
Stáhnout PDF
Nezařazené
10. 02. 2020 15:13
Redakce
1 minuta čtení

Ruský legendární výrobce trolejbusů Trolza stále neřekl poslední slovo a spolu s podporou prosperujícího podniku PK Transportnyje Sistěmy, za kterým stojí obří ruský podnik Transmašholding, se snaží z posledních sil přežít. Nyní Trolze svitla další naděje. Dne 7. února 2020 totiž na svém zasedání rozpočtový a daňový výbor zákonodárného shromáždění Karelské republiky oznámil, že radnice Petrozavodsku podala žádost o zafinancování 20 nových trolejbusů. Vybraným typem je Trolza-5265 Megapolis.

Nová Trolza Megapolis. (foto: Trolza) Poloha Petrozavodsku. Trolejbusová doprava v něm byla zavedena v roce 1961, ačkoli první vozovna byla postavena už na počátku 50. let. (zdroj: Google Maps)

Petrozavodsk ležící asi 300 km severovýchodně od Petrohradu se “pyšní” zastaralým vozovým parkem čítajícím 70 vozů, z nichž je momentálně okolo 15 odstaveno. V nedávné době musel Petrozavodsku několika ojetými vozidly vypomáhat Petrohrad a 10 ojetých vozů by mělo letos dojít z Moskvy, celkový stav petrozavodského provozu je ovšem špatný. Havarijní stav některých mostů vedl k tomu, že se přes ně před několika málo lety přestalo trolejbusy jezdit, což následně vedlo ke značnému souběhu některých linek, a tedy poklesu poptávky, a to až o 30 %. Někde se pro změnu nejezdí proto, že nejsou k dispozici trolejbusy. Před zhruba dvěma léty byl dokonce dokončen jeden úsek, na kterém trolejbusy dosud nevyjely. Očekává se, že bez obnovy parku bude do roku 2022 k dispozici už jen 35 trolejbusů.

Nyní se tedy město kromě pokusu získat nějaké second-handové vozy z Moskvy snaží trolejbusovou dopravu obnovit i zcela novými trolejbusy. Z výše uvedených 20 trolejbusů by jich mělo být 5 parciálních. Očekávaná hodnota kontraktu je 500 milionů rublů, což by bylo v průměru 8,91 mil. Kč za vozidlo, a to je na ruské poměry spíše mírně vyšší částka. Ministerstvo dopravy Karelské republiky slibuje do roku 2022 pořízení celkem 40 trolejbusů, čímž by místní trolejbusová doprava získala významný impuls.

Text: Vít Hinčica

Podobné články