Menu

Naděje pro polský Ursus. Zájem mají Američané

Jeden z článkových trolejbusů Ursus CS18LFT dodaný v roce 2018 do Lublinu. (foto: Ursus Bus)
Jeden z článkových trolejbusů Ursus CS18LFT dodaný v roce 2018 do Lublinu. (foto: Ursus Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
06. 09. 2019 16:32
Redakce
1 minuta čtení

Polský výrobce zemědělské techniky Ursus a jeho odnož Ursus Bus mají naději na záchranu skomírajícího podniku. Ten se má vypořádat s řadou svých věřitelů, přičemž poslední plán na restrukturalizaci firmy byl soudem v červenci odmítnut. Je zřejmé, že bez silného partnera firma mnoho šancí na záchranu nemá.

Jeden z článkových trolejbusů Ursus CS18LFT dodaný v roce 2018 do Lublinu. (foto: Ursus Bus)

O firmu však překvapivě projevil zájem americký investiční fond Enerkon Solar International, který byl v letech 1986–2016 známý pod pojmem Castle Holding Corp. Firma sídlící na Floridě se zabývá investováním především do projektů navázaných na životní prostředí a obnovitelné zdroje. Její pozornost byla zpočátku soustředěna hlavně na Střední východ a Afriku, projekty ale realizovala také v Číně.

Firma se věnovala dosud hlavně otázce výstavby solárních elektráren (jak ostatně napovídá i název) a ve výrobě autobusů či zemědělské techniky angažovaná nijak nebyla. Nadto není ani Evropa uváděna jako jeden z hlavních cílů, kam by se firma chtěla zaměřit. Přesto mělo dojít k podpisu tzv. memoranda o porozumění s Ursusem, které má předcházet investiční dohodě. Ta by pomohla skomírajícímu Ursusu opět rozeběhnout výrobu.

Američané by měli být ochotni vložit do Ursusu částku až 30 mil. amerických dolarů (cca 700 mil. Kč). Enerkon Solar International by tím získal 49% podíl ve firmě Ursus Bus a 7% podíl v mateřské firmě Ursus. Připomeňme, že současné problémy Ursusu vycházejí z dlouhodobého zadlužení společnosti, které se nedařilo snižovat. V oblasti výroby elektrobusů, autobusů a trolejbusů vedla tíživá situace ve firmě až k nemožnosti podepisovat nové kontrakty, některé starší zakázky pak nebyly vůbec dokončeny.

Libor Hinčica

Podobné články