Menu

V Charkově začaly jezdit nové Bogdany

Trolejbusu to v noci sluší. (foto: Bogdan Motors)
Trolejbusu to v noci sluší. (foto: Bogdan Motors)
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 07. 2019 11:07
Redakce
1 minuta čtení

Lucký podnik DP «Avtoskladal’nyj zavod № 1» coby dceřiná společnost podniku «AT «AK «Bogdan Motors», jenž je součástí mocné ukrajinské korporace Bogdan, zahájil v tomto měsíci dodávku 57 nových trolejbusů typu T701.17 pro město Charkov. Jejich nákup je možný díky úvěru od Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Trolejbusu to v noci sluší. (foto: Bogdan Motors)

První dva nové vozy dorazily do města v první polovině července, kde byly několik dnů zkoušeny. Již patnáctého dne tohoto měsíce s nimi byl zahájen pravidelný provoz s cestujícími. Nové vozy jsou vybaveny motory charkovského podniku Elektrotjažmaš a jsou téměř celé ukrajinského původu, výjimku tvoří jen několik komponentů, například nápravy. Vozy jsou plně klimatizované, nejsou naopak uzpůsobeny pro příjem signálu Wi-Fi, neboť město shledalo, že je pokrytí mobilním internetem ve městě dostatečně.

Všech 57 vozů má zamířit do druhé charkovské vozovny (existuje ještě jedna s číslem 3, ta s číslem 1 byla zavřena roku 2007), čímž by mělo dojít k obnově zhruba tří čtvrtin parku, který daná vozovna eviduje (na “odstřel” jsou v ní zejména vozy ZiU-682G-016.02 vyrobené před více než 10 lety a několik neprovozních ojetin Škoda).

V brzké době bude vypsán tendr na kloubové vozy, ty by měly pro změnu zamířit do vozovny číslo 3. Celkem by mělo být spolu s aktuální dodávkou pořízeno okolo 100 nových trolejbusů, což povede k obnově větší poloviny charkovského trolejbusového parku.

Text: Vít Hinčica

Foto: 9x Bogdan Motors

Podobné články