Menu

Začala výroba 55 kloubových trolejbusů pro Kyjev

Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 04. 2019 15:46
Redakce
1 minuta čtení

Na jaře 2019 započala v ukrajinském Lucku na závodě korporace Bogdan Motors výroba 55 článkových trolejbusů pro Kyjev. Informovala o tom v pátek a také dnes samotná korporace.

Výroba probíhá na základě Kyjivpastransem letos uzavřeného tendru na celkem 80 nových trolejbusů, který byl vypsán loni na podzim (informovali jsme zde). První část tohoto tendru se týkala pořízení trolejbusů dlouhých 18,5 m a více, jejímž se stala Bogdan Motors díky nabízené ceně 610,907 mil. hřiven vítězem (jedno vozidlo tedy vyjde na zhruba 9,5 mil. Kč). Konkurenční ООО MAZtransservis nabídl cenu o několik tisíc hřiven vyšší. Ačkoli by měl vítěz dodat všechna vozidla, která budou typu T901.17, do konce roku 2019, objednatel není povinen odebrat všech 55 kusů, neboť si vyhradil právo akceptovat jen tolik kusů, kolik bude schopen zaplatit. V minulosti se Kyjevu už vysoutěžené nové trolejbusy opakovaně nepodařilo zafinancovat a stejně tak skončila letos zrušením i druhá část daného tendru na 25 krátkých trolejbusů o délce alespoň 11,9 m. Dodejme, že vysoutěžení tendru na 80 vozidel bylo v plánu již na konci prosince 2018, nicméně kvůli vylučování účastníků a podaným stížnostem se tak stát nemohlo.

Do roku 2021 by Kyjev s pomocí úvěrů (především od EBRD) rád pořídil celkem 202 trolejbusů.

Nové trolejbusy potřebuje Kyjev jako sůl, poslední masovější obnova místního vozového parku se mu podařila naposledy před několika lety. Na snímcích nové “kloubáky” pro Kyjev. (foto: 2x Bogdan Motors)

Text: Vít Hinčica

Podobné články