Menu

Bělorusové chtějí vyrábět elektrobusy ve Velké Británii

Článkový elektrobus od Belkommunmaše. V Anglii je momentálně testována sólo verze. (foto: BKM)
Článkový elektrobus od Belkommunmaše. V Anglii je momentálně testována sólo verze. (foto: BKM)
Stáhnout PDF
Ostatní
04. 02. 2020 17:13
Redakce
1 minuta čtení

Běloruský Bulkommunmaš se netají svými ambicemi stát se významným dodavatelem elektrobusů. V současné době jeho produkty dominují hlavně na domácí půdě, avšak už v říjnu 2019 byl na výstavě v anglickém Birminghamu představen první vůz modelové řady E420 s pravostranným řízením jako předvoj velkých plánů v ostrovním království.

Článkový elektrobus od Belkommunmaše. V Anglii je momentálně testována sólo verze. (foto: BKM)

Prezentovaný vůz zaujal řadu provozovatelů, přičemž město Nottingham se domluvilo na tříměsíčním testovacím provozu. Očekává se, že další testy v jiných britských městech budou následovat. Předváděcí vůz E420 je sice elektrobusem, nevyužívá ale technologii baterií, ale superkondenzátorů. Z této podstaty je určen pro časté rychlonabíjení, které by mělo zabrat zhruba 7 minut.

Belkommunmaš vnímá Velkou Británii jako významný potenciální trh. Ostatně není divu – v současné době je Spojené království považováno za největší trh s elektrobusy v Evropě a čtvrtý největší na světě, což souvisí s plány na postupný přechod k elektrické MHD podporovaný centrální vládou. Vstup na britský trh je ale poměrně komplikovanou záležitostí. Proto Belkommunmaš uzavřel dne 21. 11. 2019 smlouvu se společností CAD CAM Automotive, která předpokládá organizaci výroby elektrobusů přímo ve Velké Británii. Podobnou taktiku zvolili v minulosti také Číňané z BYD, kteří kooperují s firmou ADL.

Belkommunmaš věří, že společný bělorusko-britský podnik by mohl přinést roční produkci až 300 elektrobusů.

Libor Hinčica

Podobné články