Menu

Na trolejbus Škoda z USA se vybralo již 40 % cílové částky

Vyřazené české trolejbusy Škoda 14 TrE2 v Daytonu. (foto: Libor Hinčica)
Vyřazené české trolejbusy Škoda 14 TrE2 v Daytonu. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
02. 12. 2019 16:24
Redakce
1 minuta čtení

Před necelým měsícem byla spuštěna crowdfundingová kampaň na portále Startovač.cz, jejímž účelem je sehnat finanční prostředky na převoz trolejbusu Škoda 14 TrE z amerického Daytonu ve státě Ohio do ČR. Trolejbus pochází z 57kusové dodávky pro Dayton a je jedním z celkem 330 trolejbusů, které v minulosti Škoda Ostrov dodala prostřednictvím svého společného podniku do USA.

Vyřazené české trolejbusy Škoda 14 TrE2 v Daytonu. (foto: Libor Hinčica)

Z celkové částky 700 000 Kč se podařilo do pondělí 2. 12. 2019 vybrat 280.250 Kč, což představuje sumu odpovídající 40 % požadované částky. Na vybrání zbylé částky zbývá 38 dnů. Pokud by se nepodařilo sumu vybrat, vrátí se peníze zpět přispěvovatelům. Trolejbus by pak zůstal v USA, kde by došlo k jeho likvidaci.

Vůz by se měl do ČR dostat společně s vybranými náhradními díly, dokumentací a dalšími artefakty z trolejbusové sítě v Daytonu. Vystaven by měl být nejprve v muzeu pražské MHD ve Střešovicích. Účelem celé akce je zachovat pro budoucí generace strojírenský výrobek vyvinutý a částečně vyrobený v ČR pro potřeby USA. Každý by tak mohl mít v budoucnu možnost vidět, jak vypadala americká varianta slavného československého trolejbusu, aniž by přitom musel opustit Českou republiku.  

Na trolejbus prozatím přispělo 230 štědrých přispěvovatelů. Průměrný příspěvek je 1.218 Kč, nejvíce prozatím drží dvojice přispěvovatelů, kteří darovali shodně po 15.000 Kč. Jakákoli částka pomůže tomu, aby se záměr podařilo naplnit. Děkujeme proto ještě jednou všem, kteří se nám snaží pomoci. Přispět můžete pod tímto odkazem.  

Libor Hinčica

Podobné články