Menu

Lvíček – nová ruská tramvaj

Vůz 71-911EM Lionet (Lvíček) při slavnostním odhalení. (foto: Gorod+)
Vůz 71-911EM Lionet (Lvíček) při slavnostním odhalení. (foto: Gorod+)
Stáhnout PDF
Nezařazené
23. 07. 2018 18:22
Redakce
1 minuta čtení

Ruská společnost PK Transportnyje sistemy se pochlubila dne 20. 7. 2018 svou novou tramvají s obchodním jménem Ľvjonok (Львёнок), což v překladu znamená lvíček. Prezentace tramvaje se konala v Petrohradě, kde se firma připravuje investovat zhruba 2 mld. rublů do svého výrobního závodu.

Vůz 71-911EM Lionet (Lvíček) při slavnostním odhalení. (foto: Gorod+)

Lvíček nese typové označení 71-911EM a, jak už název napovídá, jedná se o další modifikaci modelu 71-911 City Star, kterému se kvůli podobnosti v konstrukci přezdívá v našem prostředí někdy také „ruské EVO“, neboť tramvaj je podobná modelu EVO1, jež na našem trhu nabízí společnost Pragoimex. Vozů 71-911 City Star mělo být vyrobeno již 38 kusů, nejvíce bychom jich nalezli v Rostově na Donu. Tramvaj 71-911EM, pro niž by se mělo v anglickém přepisu na mezinárodní scéně používat pojmenování Lionet, se oproti starší verzi liší především úpravami designu (v interiéru i exteriéru) a novým stanovištěm řidiče. Tramvaj by měla být vybavena bateriemi pro možnost jízdy na úsecích mimo trolejové vedení. Vůz o délce 16,5 m má nabízet 155 míst, z toho 34 k sezení.

Tramvaj zvládne i jízdu na baterie, avšak jen na krátkých úsecích. (foto: Gorod+)

Nová tramvaj by měla být testována nejdříve krátce v Petrohradě, poté by měla zamířit do města Perm na východě evropské části Ruska. Pak by mohla podle výrobce zamířit na testy do Rumunska. Do Permu by měla následně zamířit další verze tramvaje z podniku PK Transportnyje sistemy, a sice typ 71-911M, jež nese pojmenování Lev (Лев), anglicky Lion. V tomto případě půjde o tříčlánkový vůz, který se momentálně vyrábí. Tramvaje Lvíček i Lev by se měly objevit v září na veletrhu InnoTrans 2018 v Berlíně.

Libor Hinčica

Podobné články