Menu

Alstom dodá dalších 32 vlakotramvají Citadis Dualis

Vlakotramvaj Citadis Dualis na lince T11 v okolí Paříže. (foto: Alstom)
Vlakotramvaj Citadis Dualis na lince T11 v okolí Paříže. (foto: Alstom)
Stáhnout PDF
Nezařazené
05. 05. 2018 15:05
Redakce
1 minuta čtení

Francouzský Alstom obdržel další objednávku na své vlakotramvaje, pro které používá obchodní jméno Citadis Dualis. Celkem 32 vlakotramvají v hodnotě zhruba 170 mil. € by mělo zamířit k dopravci SNCF, který by je měl nasadit v regionu Île-de-France v okolí Paříže. Region Île-de-France (resp. místní koordinátor veřejné dopravy Île-de-France Mobilités) pokryje 100 % nákladů na nová vozidla.

Vlakotramvaj Citadis Dualis na lince T11 v okolí Paříže. (foto: Alstom)

Nové vlakotramvaje by měly sloužit na trasách T12 Express a T13 Express, což jsou dvě z budovaných vlakotramvajových linek v okolí Paříže (číselné označení vychází z číslování tramvajových linek). Linka T13 Express by měla spojit na trase dlouhé 19 km Saint-Germain-en-Laye a Saint-Cyr-l’École, přičemž spuštění provozu se plánuje v roce 2020. Pro provoz na trati by mělo být určeno 10 vozů. Zbylých 22 bude nasazeno do provozu na lince T12 Express (Évry – Massy), která byla dříve označována v plánech také jako tzv. Tram Express Sud. Tato trať o délce 20 km by měla být uvedena do provozu také v roce 2020.

Objednávka nových jednotek se obešla bez klasického výběrového řízení, neboť SNCF může stále využívat opci na nákup vozů Citadis Dualis na základě rámcové smlouvy z roku 2007, která umožňuje dodat až 200 vlakotramvají. Doposud jich bylo předáno 63. Vlakotramvaje Citadis Dualis v základním provedení o délce 42 m (v nabídce je i prodloužená verze o délce 51,5 m) nabízejí kapacitu okolo 250 cestujících. Provozovatelé si mohou vybrat z různých variant uspořádání interiéru, počtu dveří, ale i šířky vozidel (2,4 m/2,65 m).

Libor Hinčica

Podobné články