Menu

Salzburg bude opět testovat tříčlánkový trolejbus

Trolejbus HESS SwissTrolley 4 v Luzernu. Typově identický vůz by se měl objevit v ulicích Salzburgu. (foto: Gunter Mackinger)
Trolejbus HESS SwissTrolley 4 v Luzernu. Typově identický vůz by se měl objevit v ulicích Salzburgu. (foto: Gunter Mackinger)
Stáhnout PDF
Nezařazené
14. 08. 2017 18:43
Redakce
1 minuta čtení

Rakouský Salzburg bude testovat opět tříčlánkový trolejbus, a to pět let poté, co si vyzkoušel vlastnosti vozidla švýcarského výrobce HESS, který do Mozartova rodiště zapůjčil na podzim 2012 vůz ev. č. 78 z Curychu (Zürich).

Trolejbus HESS SwissTrolley 4 v Luzernu. Typově identický vůz by se měl objevit v ulicích Salzburgu. (foto: Gunter Mackinger)

Zkušební jízdy trolejbusu byly ve své době vyhodnoceny jako velice úspěšné. Salzburg následně požadoval možnost odebrání tříčlánkových trolejbusů v tendru na nová vozidla, v němž uspěla společnost Solaris Bus & Coach s českou firmou Cegelec a. s., jež dodává do vozidel elektrickou výzbroj. Finální montáž trolejbusů Solaris Trollino a jejich zkušební jízdy probíhají v Ostravě, kde na výrobě participuje společnost Ekova Electric. Doposud však Salzburg odebral v rámci kontraktu výhradně klasické 18m (dvoučlánkové) trolejbusy a opci na tříčlánkové vozy nevyužil.

Tříčlánkové trolejbusy uvede jako první v Rakousku do provozu Linz. Ten by se měl dočkat prvního vozu již koncem srpna 2017. Zde vidíme trolejbus SwissTrolley 4 v Luzernu. (foto: Gunter Mackinger).

Jako zajímavost můžeme uvést, že se přechodnou dobu v Salzburgu uvažovalo i o tom, že by se mohly v Salzburgu objevit ještě trolejbusy s přívěsy. V úvahu přicházel nákup ojetých trolejbusů Solaris Trollino 12 AC ze zrušeného trolejbusového provozu ve švýcarském La Chaux-de-Fonds, tyto trolejbusy ale nakonec odkoupil ostravský DP.

Po změně managementu salzburského DP (Salzburger Lokalbahnen) se plány na nákup tříčlánkových trolejbusů přehodnotily, nicméně letos se dostala otázka jejich nákupu opět na pořad dne. Město dokonce avizovalo, že ze svého rozpočtu poskytne prostředky na nákup jednoho nového vozu Solaris Trollino 18 AC MetroStyle a jednoho tříčlánkového vozu. Předtím, než dojde k rozhodnutí o jeho nákupu, si hodlá dopravce jeden trolejbus vyzkoušet. Konkrétně půjde opět o trolejbus výrobce HESS s elektrickou výzbrojí VosslohKiepe ev. č. 408 ze švýcarského Luzernu (r. v. 2006). V Salzburgu bude trolejbus testován na dobu tří měsíců od října 2017, přičemž cestující by se s ním měli svézt na lince číslo 3.

Gunter Mackinger, Libor Hinčica

Podobné články