Menu

Atentát a tramvaje

Fotografie z rekonstrukce atentátu. (sbírka: Jaroslav Čvančara) 
Fotografie z rekonstrukce atentátu. (sbírka: Jaroslav Čvančara) 
Stáhnout PDF
Nezařazené
27. 05. 2017 08:35
Redakce
1 minuta čtení

Dnes, 27. 5. 2017 v 10:35, uplynulo 75 let od tzv. atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tomuto mimořádně odvážnému činu československých vojáků jsme se věnovali také v našem časopise, a sice v čísle 4/2014 v článku s názvem „Atentát a tramvaje“.

Fotografie z rekonstrukce atentátu. (sbírka: Jaroslav Čvančara) 

Příspěvek se zabýval problematikou tramvajových vozů, které byly v době útoku na významného představitele okupační moci přítomny na osudné kobyliské křižovatce, dále svědeckými výpověďmi a některými nesrovnalostmi (například ve vztahu k poškození vozidel, konkrétních vozů na místě útoku atp.). Pozornost se věnovala také personálu Elektrických drah, který vykonával ten den ve vozidlech službu, stejně jako pracovníkům Elektrických drah, kteří se podíleli na odbojové činnosti a kteří zaplatili za své hrdinství tu nejvyšší cenu, když byli – společně s celou rodinou – zavražděni v koncentračním táboře Mauthausen (vzpomeňme, že šlo o elektromontéra Antonína Oktábce a řidiče a průvodčího Františka Münzbergera).  

Obsáhlý článek se dočkal po svém zveřejnění velmi pozitivní odezvy, a to nejen z řad fanoušků veřejné dopravy, ale také od zájemců o vojenskou historii. Téma dokonce krátce po publikování článku zaujalo i zpravodajství ČT24. Ačkoli byl časopis vydán ve zvýšeném nákladu, poptávka přesáhla očekávání a stále nám chodí žádosti e-mailem o poslání daného výtisku časopisu (zatím poslední takový e-mail přišel například ve středu 24. 5.). Proto jsme se rozhodli, že pro zájemce zveřejníme článek o atentátu zdarma zde na webových stránkách časopisu, aby byl kdykoli snáze dohledatelný a mohl sloužit pro rozšíření obzorů všem prakticky kdykoli a bez omezení.  Článek je možné stáhnout si na pod tímto odkazem.

Podobné články