Menu

Nový zájezdový autobus bude mít i MAN

MAN Lion’s Coach s upravenými křivkami na vizualizaci výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
MAN Lion’s Coach s upravenými křivkami na vizualizaci výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
07. 04. 2017 19:17
Redakce
1 minuta čtení

Nejen Mercedes-Benz se pochlubil tím, že bude mít nové Tourismo. Největší německý konkurent – MAN Truck & Bus – přispěchal krátce po zveřejnění tiskové zprávy výrobce z Mannheimu s vlastním oznámením, které se týká nového provedení modelu MAN Lion’s Coach.

MAN Lion's Coach s upravenými křivkami na vizualizaci výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)

Také tento typ autobusu přišel na trh již v devadesátých letech, konkrétně v roce 1996, a také v tomto případě došlo na několik změn designu i celého konceptu, takže s první verzí má současně vyráběná generace společný již jen obchodní název.

Ke konstrukci nového Lion’s Coache byl MAN stejně jako Mercedes se svým Tourismem dotlačen částečně v souvislosti s platností nové normy ECE R66.02, která vstoupí v platnost od října 2017.

MAN tak musel upravit zásadně konstrukci vozidla (vyztužit skelet na požadovanou úroveň), což bylo rovnou spojeno s úpravami designu a dalšími vylepšeními. Nejvýraznějším znakem nového MAN Lion’s Coache budou na první pohled nové přední světlomety, které budou kompletně v provedení LED (stejně jako zadní světla). Jak tlumená, tak i dálková světla LED by měla svítit o zhruba 50 % jasněji než halogenová světla. Navíc se u LED světlometů dosahuje širšího rozprostření a současně výrazně delšího dosahu světla. Mimořádně markantní je u nových světlometů pro značku typické denní svícení ve formě LED pásky.

A pro srovnání i v tomto příspěvku - současný design autobusu MAN Lion's Coach. (foto: MAN Truck & Bus)

Autobusy by měly v porovnání s nyní nabízenou verzí přinést opět i úspory v provozu v oblasti spotřeby paliva, byť užit bude již osvědčený hnací řetězec EURO 6, který je i na nyní prodávaných autokarech Lion’s Coach. Navíc budou k dispozici také četné asistenční systémy, jako je topografický tempomat MAN EfficientCruise s funkcí „plachtění“ EfficientRoll, odstupový tempomat ACC, asistent jízdy v pruzích LGS či MAN Attention Guard. O vysoký jízdní komfort a lepší jízdní vlastnosti i vyšší bezpečnostní parametry by se měly postarat i tlumiče nové generace a optimální naladění podvozku.

Nový MAN Lion´s Coach bude veřejnosti – stejně jako Tourismo zmiňované v předešlém článku – poprvé představen na letošním veletrhu Busworld v Kortrijku na podzim 2017. O jeho vhledu si však můžeme již dnes udělat poněkud lepší představu, než je tomu v případě konkurenta s trojcípou hvězdou, protože vizualizace společnosti MAN Truck & Bus ukazuje poněkud jasnější obrysy.               

Podobné články