Menu

Elektrobusy v pražském BB Centru přepravily přes milion pasažérů

Obsluhu BB Centra zajišťují nadále i dieselové vozy. ELektrobusy má dopravce k dispozici pouze dva. (foto: Libor Hinčica)
Obsluhu BB Centra zajišťují nadále i dieselové vozy. ELektrobusy má dopravce k dispozici pouze dva. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
09. 11. 2017 07:56
Redakce
1 minuta čtení

České elektrobusy značky SOR na trase linek BB1 a BB2, jež slouží pro obsluhu areálu tzv. BB Centra, přepravily již více než jeden milion pasažérů. Linky spojují multifunkční areál BB Centrum se stanicí metra Budějovická a od února loňského roku najely elektrobusy téměř 70 tisíc kilometrů.

Obsluhu BB Centra zajišťují nadále i dieselové vozy. ELektrobusy má dopravce k dispozici pouze dva. (foto: Libor Hinčica)

Nasazení elektrických autobusů do provozu pražské hromadné dopravy je společným projektem developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA, kterým chtějí přispět ke zlepšení životního prostředí a snížení dopravního hluku v BB Centru a okolí.

Provoz dvou elektrobusů SOR EBN 9,5 byly v rámci bezplatných linek BB1 a BB2 zahájen v únoru 2016. Na počátku listopadu za svého nepřetržitého fungování přepravily již více než milion cestujících a najely přes 70 tisíc kilometrů. Elektrobusy mají velmi tichý chod a k dispozici je i zdarma připojení na síť WiFi. Jeden elektrobus ujede denně v průměru 100 km a během 50 jízd přepraví na 1.800 cestujících.

„V loňském roce jsme provedli průzkum mezi zaměstnanci firem sídlících v BB Centru, který nám zejména slouží jako zpětná vazba a zároveň jako inspirace pro zlepšení. Z průzkumu vyplynula velká spokojenost s dopravní dostupností. Kyvadlové linky od metra C Budějovická využívá kolem 45 % dotazovaných a nadpoloviční většina z nich velmi uvítala zařazení elektrobusů do provozu. Zejména se objevovala kladná hodnocení jejich tichého chodu, čistého prostředí a šetrnosti k životnímu prostředí,“ uvádí Radim Passer, zakladatel a generální ředitel PASSERINVEST GROUP.

Linky slouží prioritně pro obsluhu BB Centra a návoz zaměstnanců. Využít je ale může každý, a to zdarma. (foto: Libor Hinčica)

„Těší nás jednak velký zájem cestující veřejnosti o elektrobusy na Praze 4 a také skutečnost, že přímo v lokalitě působnosti naší firmy můžeme propagovat elektromobilitu, a jít tak příkladem i dalším firmám. Jde o logickou součást našich aktivit v oblasti rozvoje čisté mobility, kdy už více než 7 let cíleně vytváříme podmínky pro růst podílu elektrického pohonu v individuální i veřejné dopravě v ČR. Momentálně nabízíme nejen více než 85 veřejných dobíjecích stanic, z toho 35 rychlodobíjecích, ale i řadu navazujících služeb,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

„Oba elektrobusy najely dohromady už 70 865 kilometrů, mezi BB Centrem a Budějovickou jezdí každý pracovní den od rána do večera. Mile nás překvapují svou spolehlivostí i výdrží baterií, nemůžeme si na ně ani v nejmenším stěžovat. Pořídit je pro tyto linky, které každý den převezou stovky návštěvníků BB Centra, bylo rozhodně správným krokem,“ říká generální ředitel Arriva Daniel Adamka.

Částečně nízkopodlažní elektrobusy dodal SOR Libchavy. Vozy ovšem nejsou čistě elektrické, topení je naftové. (foto: Libor Hinčica)

Podle Memoranda a Akčního plánu o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice je elektromobilita a digitalizace jedním ze základních kamenů rozvoje tuzemského automobilového průmyslu. Memorandum bylo nedávno podepsáno zástupci Vlády ČR a sdružení AutoSAP (za účasti Skupiny ČEZ).

TZ ARRIVA

Podobné články