Menu

Stadler dodá další jednotky berlínského metra

Prototypová jednotka Stadler IK. (foto: Stadler)
Prototypová jednotka Stadler IK. (foto: Stadler)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 07. 2016 10:58
Redakce
1 minuta čtení

Berlínský dopravní podnik BVG (Berliner Verkehrsgesellschaft) objednal od švýcarské společnosti Stadler další jednotky metra typu IK, a to v celkovém počtu 27 kusů. Hodnota tohoto kontraktu činí cca 140 mil. euro. Výroba jednotek proběhne v závodě společnosti Stadler Berlin-Pankow.

Prototypová jednotka Stadler IK. (foto: Stadler)

Jednotky označené jako IK jsou postaveny na platformě vozů Stadler Tango a jsou speciálně přizpůsobeny pro provoz na linkách U1–U4 berlínského metra v tzv. maloprofilové síti. Čtyřvozové jednotky mají na délku 51 640 mm a díky zvolenému řešení konstrukce vozidel bylo možné rozšířit šířku vozové skříně na 2 400 mm (oproti starším jednotkám, jež měly šířku pouze 2 300 mm). Jak už je v Německu zvykem, objednal si dopravce v roce 2012 nejprve jen dvojici prototypů s tím, že v případě spokojenosti s provozem těchto vozů bude možné odebrat dalších až 38 souprav. Dvojice prototypů byla nasazena do provozu v roce 2015 a ještě v červenci téhož roku objednal DP prvních 11 opčních jednotek (které jsou označovány jako předsériové vozy), jejichž výroba momentálně běží a které by měly být zákazníkovi předány v polovině roku 2017.

Jednotky metra Stadler IK jsou určeny pro linky U1-U4. (foto: Stadler)

V červenci 2016 vydala společnost Stadler tiskovou zprávu, v níž upozorňuje na skutečnost, že se dopravce BVG rozhodl využít další část opce a objednat si zbylých 27 vlaků. Jejich výroba by měla začít okamžitě po dokončení momentálně běžící produkce prvních 11 souprav. Dodání prvního vlaku z aktuálního kontraktu je očekáváno v dubnu 2018, celá zakázka čítající 40 souprav by měla být dokončena v polovině roku 2019.

 

 

Podobné články