Menu

Tramvaj Škoda 14T s inovovaným interiérem v provozu

Tramvaj v netradičním barevném schématu se poprvé objevila v provozu na lince č. 17. (foto: Ing. Filip Jiřík)
Tramvaj v netradičním barevném schématu se poprvé objevila v provozu na lince č. 17. (foto: Ing. Filip Jiřík)
Stáhnout PDF
Nezařazené
27. 04. 2016 08:13
Redakce
1 minuta čtení

Od středy 27. 4. 2016 je nasazen po opravě příčníků do pravidelného provozu s cestujícími vůz Škoda 14T ev. č. 9148. Tato tramvaj byla zkušebně vybavena inovovaným interiérem s příčně uspořádanými plastovými sedáky v nosných článcích namísto původních podélných čalouněných lavic.

Tramvaj v netradičním barevném schématu se poprvé objevila v provozu na lince č. 17. (foto: Ing. Filip Jiřík)

K odlišení tramvaje s inovovaným interiérem bylo navrženo nové barevné provedení vozu v kombinaci červené, stříbrné a černé barvy, které je provedeno prozatím pouze polepem, obdobně jako je tomu u celovozových reklam. Nové sedačky i barevné řešení tramvaje byly provedeny dle návrhu Ing. Arch. Patrika Kotase. Oprava vozu ev. č. 9148 byla v nedávné době médii chybně nazývána rekonstrukcí, jedná se však pouze o mimořádnou opravu příčníků a úpravy interiéru bez zásahu do dalších technologických celků vozidla.

Pohled do interiéru s cestujícími. Z obrázku je dobře patrná změna uspořádání sedadel ve vyvýšeném oddíle. (foto: Ing. Filip Jiřík)

Změny na voze ev. č. 9148 budou vyhodnoceny a v případě, že s nimi bude na straně Dopravního podniku i cestujících převažovat spokojenost, budou aplikovány i na další opravované tramvaje typu Škoda 14T. Připomeňme, že tramvají Škoda 14T v současné době vlastní DP Praha celkem 57 kusů, přičemž od roku 2014 je většina z nich odstavena pro vážnou systémovou závadu a dochází k jejich postupnému navracení do provozu po opravách. V současné době je v provozu po opravě devět vozů a desátý je předán k oživení ve vozovně. Na dalších tramvajích oprava probíhá a v případě rozhodnutí o změnách interiéru by tato úprava mohla být i na dalších vozech zahájena. S případným dalším vozem s upraveným interiérem bychom se tak mohli setkat v závislosti na dodacích lhůtách potřebných dílů zřejmě na podzim letošního roku.

Text: Ing. Filip Jiřík

Změněné barevné schéma není lakem, ale pouze fólií. (foto: Ing. Filip Jiřík)

Podobné články