Menu

První bezplatné linky s elektrobusy v Praze

Pro linky BB1 a BB2 byly pořízeny dva elektrobusy SOR EBN 9,5. (foto: ARRIVA Praha)
Pro linky BB1 a BB2 byly pořízeny dva elektrobusy SOR EBN 9,5. (foto: ARRIVA Praha)
Stáhnout PDF
Nezařazené
04. 02. 2016 10:44
Redakce
2 minuty čtení

Dva nové elektrobusy od českého výrobce SOR vyjely 3. 2. ráno na trasy pravidelných linek BB1 a BB2 spojující multifunkční areál BB Centrum a stanici metra Budějovická na trase C v Praze 4.  Jedná se o první elektrobusy nasazené do ostrého provozu v pražské hromadné dopravě, které mohou cestující využívat bezplatně. Elektrobusy slavnostně pokřtili a uvedli do provozu zástupci developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA v rámci společného projektu směřujícímu ke snížení zatížení životního prostředí zejména ve městech. Cestující ocení kromě cestování zdarma i další benefity, mezi něž patří nízká hlučnost elektrobusu a zvýšení četnosti spojů.

Pro linky BB1 a BB2 byly pořízeny dva elektrobusy SOR EBN 9,5. (foto: ARRIVA Praha)

Posílit kyvadlovou dopravu spojující BB Centrum s významným dopravním uzlem linky C zvažovala společnost PASSERINVEST GROUP již od roku 2013, protože poptávka po této službě ze strany zákazníků – nájemců z celého areálu postupně narůstá. Příprava společného projektu započala zhruba před rokem. „Vzhledem k tomu, že se společností ARRIVA spolupracujeme už od roku 2007 a zároveň v rámci BB Centra se vždy snažíme podporovat naše nájemce i tím, že využíváme jejich produktů a služeb, jako je v tomto případě e-mobilita společnosti ČEZ, bylo pro nás nasazení elektrobusů ve spolupráci s těmito společnostmi jasnou volbou,“ uvádí k projektu Radim Passer, předseda představenstva PASSERINVEST GROUP, a. s.

Boxy s bateriemi se nacházejí ve skříni na zádi vozidla. (foto: ARRIVA PRAHA)

Linky BB1 a BB2 mezi BB Centrem a stanicí Budějovická jsou tak od 3. 2. 2016 posíleny o dva nové elektrobusy SOR EBN 9,5. „Zatím tu jezdily tři dieselové autobusy, nově zajistí provoz na těchto linkách dva elektrobusy a dva diesely. Díky tomu pojede linka BB1 častěji než dnes – v ranní a odpolední špičce se výrazně zkrátí její interval, ráno nebudete čekat na autobus ani pět minut,“ říká generální ředitel ARRIVA Daniel Adamka. „Elektrobusy jsou vynikající do měst s hustým provozem, kde zplodiny z dopravy neúměrně zatěžují životní prostředí. U nás jsou zatím spíš popelkou, budu se ale snažit, aby dál přibývaly. Zatím máme v Česku tři,“ dodává Daniel Adamka.

Elektrobus nabízí cestujícím WiFi připojení. (foto: ARRIVA PRAHA)

Do každého elektrobusu se vejde 73 pasažérů a na jedno nabití ujede v běžném provozu s cestujícími 130–150 km. Za rok na těchto linkách najezdí elektrobusy dohromady přes 42 tisíc kilometrů.  

Důležitá je zejména šetrnost elektrobusů k životnímu prostředí a velmi nízká hlučnost. „Podporu elektrobusů chápeme jako další logický krok našich aktivit v oblasti rozvoje čisté mobility. Prostřednictvím projektu Elektromobilita ČEZ už totiž více než 5 let cíleně vytváříme podmínky pro růst podílu elektrického pohonu v individuální i veřejné dopravě. Momentálně nabízíme v České republice více než 50 stanic veřejného dobíjení elektromobilů, z toho 10 rychlodobíjecích. Vedle toho nabízíme klientům služby našich Zákaznických center a lokalit ČEZ Point nebo zprostředkováváme širší nabídku pro domácí dobíjení,“ vysvětluje Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize Nová Energetika ČEZ, důvody spolupráce na projektu zavedení eBusů do BB Centra. „Je nám ctí, že přímo v lokalitě působnosti naší firmy můžeme propagovat elektromobilitu a jít tak příkladem i dalším společnostem,“ doplňuje David Hajmán, ředitel strategie ČEZ, a. s. a generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.

Elektrobusy byly pořízeny v provedení s designem Ing. arch. Patrika Kotase. (foto: ARRIVA PRAHA)

Technické detaily k elektrobusům SOR

Výrobcem a dodavatelem odlehčené karoserie elektrobusu je společnost SOR, kompletní elektrické vybavení do aktuálně vyráběných modelů dodává firma Cegelec. Vozidla jsou vybavena 180 články lithium-iontových akubaterií o celkové kapacitě 172 kWh. Na jedno nabití ujede elektrobus 130–150 km. Maximální dojezd prázdného vozidla může být až 250 km, ale záleží na typu provozu, ve kterém se pohybuje. Baterie se dobíjí dvěma způsoby. Pomalým nabíjením 3× 400 V/32 A nebo rychlonabíjením 3× 400 V/250 A. Dobíjení z 30 % na 100 % kapacity trvá v prvním případě 7–8 hodin, ve druhém maximálně hodinu.

Při brždění nebo jízdě z kopce vozidlo rekuperuje a dobíjí touto energií vlastní baterie. Velmi dobře se elektrobus chová na sněhu, pomáhá mu zatížení zadní nápravy těžkými bateriemi. „První elektrobusy jsou v provozu 5 let a stále jezdí na první sadu baterií s drobnou obměnou jednotlivých článků,“ říká Aleš Lipavský, zástupce obchodního ředitele SOR. „Elektrobusům vyhovuje spíš zima než léto, jedním z důvodů je fakt, že v zimě není potřeba chladit bateriový prostor, který se zahřívá.“

TZ ARRIVA PRAHA

Provozu elektrobusů na linkách BB1 a BB2 se budeme podrobněji věnovat v čísle 1/2016.

Podobné články