Menu

Do Prahy dorazil tříčlánkový autobus

Tříčlánkový autobus VanHool AGG300 na snímku z roku 2007. Výrobce má k dispozici více variant tohoto typu vozidla. (ilustrační foto, zdroj: Wikipedia.org)
Tříčlánkový autobus VanHool AGG300 na snímku z roku 2007. Výrobce má k dispozici více variant tohoto typu vozidla. (ilustrační foto, zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
31. 10. 2016 18:13
Redakce
1 minuta čtení

Do Prahy zavítal v brzkých večerních hodinách dne 31. 10. 2016 tříčlánkový autobus výrobce VanHool o délce cca 25 m. Pražský Dopravní podnik hodlá neobvyklé vozidlo nasazovat na linku číslo 119, kterou využívají cestující především pro spojení na/z Letiště Václava Havla.

Tříčlánkový autobus VanHool AGG300 na snímku z roku 2007. Výrobce má k dispozici více variant tohoto typu vozidla. (ilustrační foto, zdroj: Wikipedia.org)

Tříčlánkové autobusy podle platné legislativy u nás provozovány být nesmějí. Pro testování v Praze se však podařilo zajistit výjimku. Počátkem roku testovala Praha v ulicích města autobus Mercedes-Benz Capacity L (podrobně viz ČsD 1/2016). I ten potřeboval pro provoz výjimku, protože přesahoval stanovenou max. délku 18,75 m. Na rozdíl od vozu výrobce VanHool se však jednalo o dvoučlánkový vůz.

Pražský DP už tehdy avizoval, že by rád vyzkoušel i tříčlánkový autobus, který je typickým dopravním prostředkem ve vybraných městech západní Evropy. Ve skutečnost se však podařila snaha dopravce přetavit až nyní. Autobus je momentálně deponován v areálu garáží Řepy. V provozu s cestujícími by měl být vůz testován po dobu 4 měsíců.

K tématu zapůjčení netradičního vozidla se jistě v brzké době opět vrátíme.

Podobné články