Menu

Mobilní signál v metru na trase A

Signál v metru je zatím omezen jen na trasu A, a to jen na nejnovější úsek. (foto: Libor Hinčica)
Signál v metru je zatím omezen jen na trasu A, a to jen na nejnovější úsek. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
18. 12. 2015 09:58
Redakce
1 minuta čtení

Cestující pražské MHD mohou od 18. 12. 2015 telefonovat a surfovat po internetu také při jízdě v metru. V tunelech se totiž poprvé rozlil mobilní signál. Jak ovšem DP již dříve avizoval, signálem není pokrytá celá síť metra, ale jen nové stanice na trase A v úseku stanic Bořislavka – Nemocnice Motol. K dispozici je kromě signálu umožňujícího telefonování i datové připojení s vysokorychlostní sítí LTE.

Signál v metru je zatím omezen jen na trasu A, a to jen na nejnovější úsek. (foto: Libor Hinčica)

Jedná se důležité vykročení k tomu, aby se mobilní signál stal samozřejmou součástí celého pražského metra a ještě tak zvýšil jeho kvalitu a atraktivitu. Naším cílem musí být, aby MHD nebyla jen levnou, rychlou a ekologickou variantou cestování po Praze, ale nabízela cestujícím i další bonusy, například v tom, že si po cestě budou moci vyřídit své pracovní či soukromé záležitosti,“ řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Spuštění mobilního signálu v prvním zkušebním úseku se dá bez nadsázky považovat za vánoční dárek pro cestující pražskou MHD. Pevně věříme, že se tímto krokem dále zvýší komfort cestování v metropoli. Zároveň doufáme, že se po skončení zkušebního provozu bude signál rozšiřovat i na další úseky metra,“ uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Pražský DP dříve o zavádění signálu do tubusů metra s ohledem na vysoké investice neuvažoval. Náklady na pokrytí všech stanic se totiž odhadují na zhruba půl miliardy korun. V jiných evropských metropolích přitom systém funguje již několik let (např. v Berlíně, Barceloně, Bruselu atp.)

Náklady na pokrytí signálu v pilotní fázi projektu by se měly podle dříve uveřejněných zpráv pohybovat kolem 35 mil. Kč (z čehož 23 mil. Kč představuje samotné pokrytí tunelů a 12 mil. Kč pokrytí stanic). Na projektu přitom participují všichni tři hlavní mobilní operátoři v ČR (O2, T-Mobile, Vodafone). Ti budou nyní v rámci půlročního zkušebního provozu vyhodnocovat, zda se jim náklady vynaložené do technologie vyplatí. Celková doba plnění kontraktu je ale delší, přesněji jde o 6 let. Operátoři přitom už na konci listopadu avizovali, že by rádi po dohodě s DP hl. m. Prahy doplnili signál také na trasu C v úseku Roztyly – Muzeum.

Podobné články