Menu

Návrat trolejbusů do norského Stavangeru?

Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 10. 2015 12:00
Redakce
1 minuta čtení

Celkem čtyři trolejbusové systémy jsme v minulosti mohli napočítat v Norsku. Ve městech Drammen, Oslo a Stavanger byly zrušeny v průběhu 60. let 20. století a dodnes existuje pouze jediný, a sice v Bergenu, kde kdysi sloužily dokonce československé trolejbusy Škoda 9 Tr (z nichž jeden je dnes uchován jako historický). 

Stavanger, jenž je čtvrtým největším norským městem (126 tis. obyvatel) ležícím na jihu zimě ovšem hlásí, že by se k trolejbusům rád navrátil. Na systém, který ve městě fungoval v letech 1947–63, by měl navázat nový od roku 2021.

Trolejbusová doprava by měla být součástí rozsáhlého systému linek BRT (Bus Rapid Transit), který by měl čítat celkem 45 km separátních tratí ve městě a nejbližším okolí, čímž by se měl stát největším BRT systémem v Evropě. Trolejbusy by měly obsluhovat všechny páteřní tratě, a to za využití článkových a tříčlánkových vozů. Linky s menší poptávkou cestujících by pak měly obsluhovat elektrobusy a autobusy na stlačený bioplyn. Takový je alespoň závěr poradenské firmy Trivectro, která v uplynulých 18 měsících projekt připravovala. Rada regionu Rogaland se s tímto závěrem ztotožnila na svém zasedání dne 20. 10. 2015 a trolejbusům a vyhrazeným tratím dala zelenou. Nyní však bude zapotřebí sehnat pro projekt potřebné finanční prostředky, především vyčkat na rozhodnutí o spolufinancování ze strany státu.

Podobné články