Menu

Alstom testuje svůj elektrobus ve Španělsku

Elektrobus Aptis od Alstomu. (foto: Alstom)
Elektrobus Aptis od Alstomu. (foto: Alstom)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 02. 2019 17:03
Redakce
1 minuta čtení

Elektrobus od Alstomu známý pod obchodním jménem Aptis zamířil na testování do Španělska. Zde se objeví po dobu 6 týdnů na testování v Barceloně, Madridu a Vigu. Jako první si vůz zapůjčila Barcelona, od 4. 2. 2019 je vůz k vidění v Madridu a od 14. do 22. 2. ve městě Vigo.  

Elektrobus Aptis od Alstomu. (foto: Alstom)

Aptis byl představen poprvé v roce 2017 a jeho vývoj formálně zastřešovala společnost NTL, která je ale ve většinovém vlastnictví Alstomu. Elektrobus je charakteristický svým netradičním pojetím, jež má být inspirováno tramvajovými vozidly. Elektrobus má minimální převisy a dlouhý rozvor. Obě nápravy jsou pak řiditelné, díky čemuž je minimalizován poloměr otáčení. Zároveň má být díky tomuto řešení Elektrobus díky zvolenému řešení může nabídnout velkou nízkopodlažní plochu a zaujme i velkorysým zasklením. U vozu se počítá s nočním (pomalým) nabíjením, je však možné použít také technologii příležitostného nabíjení. Na jedno nabití by měl elektrobus ujet až 200 km. Jeho max. obsaditelnost činí 95 osob.

Alstom (potažmo NTL) už testoval svůj elektrobus ve Francii, Belgii, Nizozemsku a v Německu. Výrobce uvádí, že vůz má velkou životnost (přes 20 let) a malé údržbové a provozní náklady, takže v porovnání nákladů životního cyklu může být už dnes vůz srovnáván s dieselovými vozy.

Libor Hinčica

Podobné články