Menu

Užhorod se dočká zavedení klasické MHD

Autobus Electron pro Užhorod na testovací jízdě. (foto: město Užhorod)
Autobus Electron pro Užhorod na testovací jízdě. (foto: město Užhorod)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 09. 2018 17:03
Redakce
1 minuta čtení

Hlavní město ukrajinské Zakarpatské oblasti a dříve metropole Podkarpatské Rusi, která náležela do roku 1945 Československu (byť v letech 1939–45 víceméně jen formálně), se dočká zavedení městské autobusové dopravy. Doposud je ve městě MHD zajišťována jen tzv. maršrutkami, tedy malými minibusy provozovanými soukromníky.

Autobus Electron pro Užhorod na testovací jízdě. (foto: město Užhorod)

Ukrajina se člení na 24 oblastí (včetně Krymu a oblastí na východě země), přičemž Užhorod je hlavním městem jedné z nich. Jako jediný ovšem nemá elektrickou městskou dopravu, byť kolejovou dráhu bychom na území města našli. Jde však pouze o dětskou (dříve bychom řekli pionýrskou) úzkorozchodnou železnici o délce cca 1 km, která jezdí po nábřeží řeky Už podél místního parku. Tuto dráhu tak v žádném případě nelze považovat za substitut MHD.

Pohled do interiéru autobusu Electron. (foto: město Užhorod)

Městská doprava byla v minulosti zajišťována autobusy a v roce 1976 vznikl plán na výstavbu trolejbusové sítě. S jeho realizací se ale nikdy nezačalo. Projektanti se totiž v rámci omezených finančních prostředků zvažovaných pro stavbu sítě nedokázali vypořádat s vedením trati v uličkách centra města a problémy způsobovala i železnice, kterou měly tratě křížit. Proto se od realizace nakonec ustoupilo. Po osamostatnění Ukrajiny (v roce 1991) převzaly postupně úlohu MHD soukromníci s tzv. maršrutkami – minibusy mnohdy budícími oprávněné obavy o jejich technickém stavu. Město v posledních letech vnímalo absenci moderní MHD jako jeden z výrazných problémů a v roce 2017 se rozhodlo, že pořídí celkem 10 dvanáctimetrových autobusů, které by se měly stát zárodkem nového systému MHD.

Jedna z kreativních maršrutek na lince číslo 3 v červenci 2017. (foto: Libor Hinčica)

Jako dodavatel vozidel byla vybrána lvovská firma Electron, která se po výrobě tramvají, trolejbusů a elektrobusů pustila i do produkce dieselových autobusů. Ukrajinsko-německý podnik má do města dodat desítku autobusů typu A18501 Electron, z nichž první již byly dokončeny a probíhají u nich testovací jízdy. Do Užhorodu by měly být autobusy dodány v polovině září 2018.

Libor Hinčica

Podobné články