Menu

38 kloubových Solarisů pro Krakov

Flotila nových autobusů Urbino 18 pro MPK Kraków. (foto: Solaris Bus & Coach)
Flotila nových autobusů Urbino 18 pro MPK Kraków. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 07. 2018 16:05
Redakce
1 minuta čtení

Dne 19. 7. 2018 došlo v Krakově k předání nových autobusů Solaris Urbino 18 do provozu s cestujícími. Celkem bylo v jediný den prezentováno 38 vozů, jež následně vyjely na autobusové linky č. 105, 164, 179 a 184.

Flotila nových autobusů Urbino 18 pro MPK Kraków. (foto: Solaris Bus & Coach)

Autobusy jsou vybaveny motory plnicími emisní normu EURO 6 (jak je ostatně povinné), nechybí klimatizace salónu cestujících, automat na výdej jízdenek s možností platby mincemi a bankovní kartou, dále kamerový systém a nezbytný informační systém pro cestující. Už klasickou výbavou krakovských vozů jsou USB porty pro nabíjení drobných elektronických zařízení.

38 autobusů je financováno prostřednictvím leasingu. Nabídka na vozidla totiž zahrnovala i zajištění financování, takže autobusy dodává fakticky konsorcium Solarisu a leasingové společnosti Milenium Leasing Sp. z o. o. Hodnota zakázky je přibližně 75 mil. €, tedy cca 450 mil. Kč.

Solaris spolupracuje s MPK Kraków již od roku 1997. Od té doby dodal do města již 462 autobusů, mezi nimi i 26 elektrobusů. V konsorciu se Stadlerem vyhrál Solaris také výběrové řízení na dodávku 50 nových nízkopodlažních tramvají. Prozatím poslední velký tendr na nové autobusy pro nejnavštěvovanější polské město ovšem Solaris překvapivě nevyhrál a namísto něj slavil EvoBus, který uspěl v letošním roce s modelem Citaro. Do města dodá celkem 86 vozů, z toho 30 hybridních.

Libor Hinčica

Podobné články