Menu

Praha představuje vůz T3 Coupé

T3 Coupé na vizualizaci designérského studia. (zdroj: anna maresova designers)
T3 Coupé na vizualizaci designérského studia. (zdroj: anna maresova designers)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 10. 2017 12:21
Redakce
1 minuta čtení

Pražský DP se oficiálně pochlubil prvními obrázky netradiční tramvaje T3, která bude pojmenována jako T3 Coupé. Jedná se o vozidlo, které by mělo od října 2018 začít sloužit v ulicích Prahy pro objednané jízdy, zvažuje se i možnost zavedení speciální linky, která by jezdila například pouze v pátek večer.

T3 Coupé na vizualizaci designérského studia. (zdroj: anna maresova designers)

Idea na vytvoření netradiční tramvaje s částečně otevřenými bočnicemi není nová a hlavním impulsem pro ni byla oblíbenost tzv. mazací tramvaje, která je služebním vozem a která běžné cestující vozit nemůže. Původně se předpokládalo, že by mohl vzniknout jakýsi kabriolet, takže by chyběla část střechy. Z tohoto záměru ale sešlo kvůli legislativě. Finální provedení má však zásadní výhodu – umožňuje celoroční provoz tramvaje. Technické řešení totiž počítá s možností dodatečné montáže oken v případě nepřízně počasí (nebo jednoduše zimního období). Tramvaj má mít netradiční tmavě modrý nátěr a vyznačovat se řadou propracovaných designových prvků. Autorkou návrhu přestavby je česká designérka Anna Marešová. Ta je držitelkou prestižní ceny Red Dot v kategorii produktový design, přičemž tuto cenu si odnesla za netradiční řešení erotické pomůcky (vibrátoru pojmenovaného jako Whoop.de.doo).

Vůz T3 Coupé pražského DP. (zdroj: DPP) 

Vůz T3 Coupé (název byl odvozen od skutečnosti, že vůz má pouze jedny dveře) v sobě spojuje řadu prvků, které odkazují na design 60. let, například prosklené obliny střechy převzaté z vozů Škoda 706 RTO. Řada dílů však bude nových. Také z hlediska elektrické části půjde o moderní vozidlo. Pro přestavbu je využit vůz T3R.P ev. č. 8497, který byl odstaven po dopravní nehodě. Čelo pak bude pocházet z vyřazené tramvaje typu T3M ev. č. 8038.

Ve vozidle má být 40 míst k sezení a luxusní dřevěná podlaha inspirována jachtami. Chybět nebude ani pult pro DJe, nebo malý bar, jehož design má být inspirován interiérem vozů typu T1. Představení hotové tramvaje se předpokládá na veletrhu InnoTrans v Berlíně v září 2018, již od 26. 10. 2017 je ale možné se s vozem seznámit na výstavě Designblok 2017, která se koná na pražském výstavišti v Holešovicích. Připravena bude i virtuální prohlídka vozidla. Dopravní podnik připravil pro projekt i speciální webovou prezentaci: https://t3coupe.cz/.

Libor Hinčica

Podobné články