Menu

Volvo představilo nejdelší autobus na světě

Vizualizace (skoro) nejdelšího autobusu na světě od Volva. (zdroj: Volvo Truck & Bus)
Vizualizace (skoro) nejdelšího autobusu na světě od Volva. (zdroj: Volvo Truck & Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 11. 2016 15:23
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Volvo dne 24. 11. 2016 oznámila, že odhalila na veletrhu FetransRio v brazilském Rio de Janeiru nejdelší autobus na světě. Nejednalo se však ještě o kompletní autobus, ale o jeho základ – nově vyvinutý podvozek Gran Artic 300. Ten je určen pro stavbu tříčlánkových vozidel o kapacitě až 300 cestujících, které by měly sloužit v tzv. BRT systémech. Ty jsou v Jižní Americe velice populární.

Vizualizace (skoro) nejdelšího autobusu na světě od Volva. (zdroj: Volvo Truck & Bus)

Firma uvádí, že na podvozku Gran Artic 300, který byl vyvinut přímo v brazilském středisku Volva, by měly být stavěny nejdelší autobusy na světě o délce 30 m. Pro srovnání – tříčlánkový autobus Van Hool AGG 300, který je nyní testován v Praze, je více než o 5 metrů kratší. Po dokončení nástavby na podvozku Gran Artic 300 přesto ve skutečnosti o nejdelší autobus na světě nepůjde. Tento titul totiž drží autobus s názvem AutoTram® Extra Grand, který je od roku 2012 testován v Drážďanech. Německý autobus má délku dokonce 30,7 m, na druhou stranu se jedná o výzkumný projekt a autobus není určen pro přepravu cestujících. V komerčním provozu tedy budou autobusy stavěny na podvozcích Gran Artic 300 bezpochyby nejdelší.

Volvo předpokládá, že se s novým autobusem uchytí na trzích Jižní Ameriky, kde je zapotřebí zvyšovat přepravní kapacitu na stávajících i nově plánovaných BRT linkách. Firma je v tomto segmentu na jihoamerickém trhu velice úspěšná – pro různé provozy v Jižní a Střední Americe dodala již okolo 4 000 vozidel.

 

Podobné články