Menu

A je doma. Čechoameričan překročil státní hranici

Přepravu trolejbusu zajišťuje specialista na transport nadrozměrných nákladů a dopravních prostředků – Universal Transport. Na fotografii je překládka na trajler v Bremerhavenu. (foto: Universal Transport)
Přepravu trolejbusu zajišťuje specialista na transport nadrozměrných nákladů a dopravních prostředků – Universal Transport. Na fotografii je překládka na trajler v Bremerhavenu. (foto: Universal Transport)
Stáhnout PDF
Trolejbusy
12. 06. 2020 18:55
Redakce
1 minuta čtení

22 let po vyrobení se vrátil zpět do ČR trolejbus Škoda 14 TrE ev. č. 9803. Do Ameriky putoval jako skelet se sadou dílů, jejichž finální montáž probíhala až v USA v Hunt Valley poblíž Baltimoru ve státě Maryland. Do ČR se vrací jako kompletní trolejbus po dlouhých letech spolehlivé služby v daytonském DP. Do provozu v USA měl být zařazen dne 10. 6. 1998, tedy takřka na den 22 let před svým návratem do ČR.

Přepravu trolejbusu zajišťuje specialista na transport nadrozměrných nákladů a dopravních prostředků - Universal Transport. Na fotografii je překládka na trajler v Bremerhavenu. (foto: Universal Transport)

Dopravní podnik v Daytonu (RTA Dayton) trolejbus daroval našemu časopisu s cílem jeho prezentace coby historického vozidla české veřejnosti. Po peripetiích s přepravou z USA dorazil vůz dne 10. 6. 2020 do Bremerhavenu v Německu a dne 11. 6. 2020 byl naložen s tím, že se měl vydat na cestu do ČR. Aby to však nebylo příliš jednoduché, zastavil se náklad ještě v celním prostoru, kde němečtí celníci nechtěli vozidlo pustit kvůli nesrovnalosti v tranzitním prohlášení (tzv. dokument T1). Celníci si však nechali situaci vysvětlit (přiznejme si, že těch trolejbusů z USA do Evropy zase tolik neputuje) a nakonec náklad ráno dne 12. 6. 2020 do ČR pustili. K hranici se vůz přiblížil již odpoledne, avšak bylo zde nutné čerpat přestávku a respektovat zákaz jízdy nadrozměrných nákladů v určených hodinách, a tak se ještě na pár hodin vozidlo zastavilo v sousedním Sasku.

Okolo 20:30 dne 12. 6. 2020 ale byla hraniční linie u Krásného Lesa (Petrovic) na Ústecku překročena a trolejbus se poprvé po 22 letech objevil na území ČR. Jeho cesta se zastaví v depu dopravní společnosti Universal Transport, která nechá naložený trolejbus odpočívat ještě celý víkend. V pondělí 15. 6. 2020 je pak v ranních hodinách plánována vykládka v areálu střešovické vozovny a dočasné umístění vozidla do expozice muzea.

Blahopřejeme Vám! Dokázali jste dostat Čechoameričana zpět domů.

Libor Hinčica

Podobné články