Menu

Druhý pokus. Čechoameričan se zkouší znovu dostat domů

Snad se jej dočkáme… Trolejbus by měl reprezentovat ve sbírkách muzea ve Strašicích bohatou historii výroby trolejbusů v Československu a jeden z největších exportních úspěchů Škody Ostrov.
Snad se jej dočkáme… Trolejbus by měl reprezentovat ve sbírkách muzea ve Strašicích bohatou historii výroby trolejbusů v Československu a jeden z největších exportních úspěchů Škody Ostrov.
Stáhnout PDF
Trolejbusy
12. 05. 2020 17:16
Redakce
1 minuta čtení

Po velmi nepříjemných peripetiích s přepravou trolejbusu Škoda 14 TrE v dubnu se dne 12. 5. 2020 vydal historický vůz s českým rodokmenem opět na cestu z Daytonu do Prahy. Připomeňme, že původně byl trolejbus na cestu připraven již 6. 4. a už 30. 4 měl být vykládán v přístavu v Bremerhavenu. Namísto toho však po příjezdu do přístavu v Baltimoru nastaly komplikace s vykládkou. Snaha vyřešit tuto záležitost s vedením přístavu ztroskotala poté, co se v přístavu objevil čínský virus Covid-19, který zabránil manipulaci s vozidlem v areálu přístavu externí společností.

Snad se jej dočkáme… Trolejbus by měl reprezentovat ve sbírkách muzea ve Strašicích bohatou historii výroby trolejbusů v Československu a jeden z největších exportních úspěchů Škody Ostrov.

Trolejbus si tak prohlédl přístav v Baltimoru a musel se vrátit zpět do Daytonu. Uzavření přístavů a obecně komplikované podmínky pro manipulaci s vozidlem, které nebylo možné oproti očekávání provozovat na baterie, vedly k hledání nových způsobů dopravy a manipulace. Nakonec muselo být k trolejbusu přistoupeno jako k vozidlu, s nímž se nedá samostatně manipulovat a bere se jako pevný náklad (stejně jako například tank). Navíc, s ohledem na nemožnost zvedat vůz klasickým jeřábem, bylo rozhodnuto o přepravě vozidla na tzv. mafi trajleru, který si udělá výlet s trolejbusem po celou dobu přepravy.

Dne 12. 5. 2020 tak trolejbus zamířil na cestu z Daytonu podruhé, přičemž se tentokrát vydal až do přístavu v Charlestonu v Jižní Karolině, kam musí dorazit do pátku. Tento přístav sebral jako jeden ze dvou v USA odvahu trolejbus v současné době odbavit. Dne 20. 5. 2020 by se měl trolejbus nalodit na loď Global Highway a na 11. či 12. 6. 2020 je naplánováno přistání v Bremerhavenu v Německu, odkud by se měl trolejbus – už po souši – vydat do České republiky. Nezbývá než doufat, že tentokrát se již vše vydaří, protože další pokus již k dispozici jistě mít nebudeme.

Čechoameričan se vydává (již podruhé) na cestu z Daytonu do ČR.

V této souvislosti se obracíme na čtenáře s prosbou. Popsané komplikace se samozřejmě neobešly bez zvýšení nákladů na přepravu, a to o vskutku nezanedbatelnou sumu. S ohledem na omezený provoz pošt dosud nedošlo k rozeslání odměn za příspěvek na trolejbus (poslední část se navíc balila teprve v minulém týdnu). Náklady na poštovné ovšem představují poměrně vysokou částku. Proto bychom rádi požádali ty přispěvovatele, kteří by nám chtěli ještě jednou pomoci, o osobní převzetí odměn.

Jen z Prahy přispěla na trolejbus skoro pětina všech přispěvovatelů. Jelikož k balení poskytla své prostory společnost Cegelec (výrobce elektrických výzbrojí pro tramvaje a trolejbusy), je možné si odměny vyzvednout tuto neděli (17. 5. 2020) v čase o 9 do 16 hodin v areálu firmy (Chodovská 228/3, zastávka Teplárna Michle), a dále pak v pondělí 18. 5. 2020 po 17. hodině (do 19:00; případně v dalších dnech po domluvě). Prosíme, aby lidé, kteří jsou ochotni si odměny převzít osobně, informovali zprávou na facebooku nebo na redakční e-mail: redakce@cs-dopravak.cz. Těšíme se na osobní setkání a velice děkujeme za pomoc.

V dalších velkých městech se pokusíme zajistit distribuci pomocí spřátelených fanoušků dopravy.  

Libor Hinčica

Podobné články