Menu

Bogdan dodá 29 trolejbusů do Lucku

Z podpisu dne 27. 4. 2020. V pozadí vidíme jeden z posledních vozů pro Charkov, který si loni objednal 57 sólo vozů a už jich má téměř 50. (foto: Луцька міська рада)
Z podpisu dne 27. 4. 2020. V pozadí vidíme jeden z posledních vozů pro Charkov, který si loni objednal 57 sólo vozů a už jich má téměř 50. (foto: Луцька міська рада)
Stáhnout PDF
Nezařazené
28. 04. 2020 21:25
Redakce
1 minuta čtení

Ukrajinský Bogdan se stal vítězem tendru na nové trolejbusy pro město, ve kterém trolejbusy vyrábí. V mezinárodním tendru, který byl vyhlášen již loni v červnu a u kterého proběhlo otevírání obálek již na počátku září 2019, zvítězil nad konkurentem v podobě běloruského Belkommunmaše vstupujícího do soutěže ve spolupráci s místním dealerem BKM-Ukraina. Belkommunmaši se přitom v posledních letech na ukrajinském trhu rovněž daří velmi dobře, momentálně například dodává vozy do Mariupolu (72 ks, dodáno již téměř 30 ks) nebo na konci loňského roku dokončil dodávku trolejbusů do Ivano-Frankivsku (29 ks).

Z podpisu dne 27. 4. 2020. V pozadí vidíme jeden z posledních vozů pro Charkov, který si loni objednal 57 sólo vozů a už jich má téměř 50. (foto: Луцька міська рада)

Hodnota zakázky činí 5,5 mil. eur (cca 150 mil. Kč), přičemž za tuto částku jsou pořizovány nejen trolejbusy, ale i vybrané náhradní díly a požadované servisní zařízení. Původně tendr předpokládal nákup 30 vozů, avšak nakonec bylo vysoutěženo jen 29 ks. Nové vozy jsou financovány převážně prostřednictvím půjčky poskytnuté Evropskou investiční bankou, která nabídla při 2% úroku a 22leté splatnosti 4,360 mil. eur, zbytek hradí město. Právě podpis definitivní dohody s touto bankou datovaný únorem 2020 a následné schválení městskou radou byly příčinou toho, proč se vítěz zakázky oznámil tak pozdě. Podpis smlouvy mezi výrobcem a městem proběhl 27. 4. 2020.

Prvních 6 vozů má dorazit do října 2020, do konce roku se očekává příchod zhruba poloviny objednaného počtu, zbytek vozů by měl dojít příští rok (odvíjí se od dofinancování městem). Lucku nákup pomůže, neboť ke stávajícímu 56člennému vozovému parku, který je zhruba z poloviny tvořen polskými ojetinami, přibude 29 nových trolejbusů, které budou nabízet cestujícím i řidiči daleko vyšší komfort (klimatizace, elektronické informační panely apod.). Staré vozy se přitom až na výjimky, které skončí ve věčných lovištích, mají nadále opravovat, protože cílem města je zvýšit přepravní nabídku, která je v případě trolejbusů poměrně špatná, a tím přilákat další cestující. Nové vozy tedy nemají znamenat obnovu části parku, ale jeho podstatné rozšíření. Navíc by chtělo město trolejbusovou síť rozříšit.

Text: Vít Hinčica

Podobné články