Menu

Frankfurt koupí španělské kloubové elektrobusy

Irizar ie bus v navrhovaném řešení pro Frankfurt. (zdroj: Irizar)
Irizar ie bus v navrhovaném řešení pro Frankfurt. (zdroj: Irizar)
Stáhnout PDF
Nezařazené
19. 03. 2020 18:00
Redakce
1 minuta čtení

Dopravce In-der-City-Bus GmbH z Frankfurtu nad Mohanem podepsal smlouvu na dodávku 9 nových kloubových elektrobusů. Ačkoli se do německých tendrů snaží hlásit se svými kloubovými elektrobusy i místní Mercedes-Benz, největší úspěchy prozatím sklízejí Solaris a VDL. Na německém trhu je však přítomný také španělský Irizar. Právě ten ve Frankfurtu uspěl.

Irizar ie bus v navrhovaném řešení pro Frankfurt. (zdroj: Irizar)

Irizar nabízí v současné době dvě modelové řady elektrobusů. Jedna z nich se vyznačuje futuristickým designem a je nazývána jako Irizar ie tram. Ta zahrnuje vozy délky 12 a 18 m. Druhá poté představuje vozy Irizar ie bus s konvenčním designem. Tady je škála výrobků pestřejší a zahrnuje celkem 4 délkové modifikace, a sice 10,8 m, 12 m, 15 m a 18 m. Mimoto Irizar nabízí ještě vlastní elektrický tahač Irizar ie truck, který přejímá částečně designové prvky autobusů.

Do Frankfurtu zamíří devět elektrobusů v provedení Irizar ie bus, tedy s „klasickým“ autobusovým designem. Každý z elektrobusů bude mít baterie o kapacitě elektrické energie 560 kWh, které by měly postačovat na jednorázový dojezd 220 až 250 km. Vozidla budou řešena jako třídveřová a nabídnou celkem 46 míst k sezení a dvě místa pro invalidní vozíky (případně dětské kočárky). Nabíjení bude prováděno pomocí pomalého (nočního) nabíjení (Overnight Charging). Nabíječky budou součástí dodávky vozidel.  

Připomeňme, že kromě dodávky pro Frankfurt uspěl již dříve Irizar v Německu také v tendru na 10 sólo vozů pro Düsseldorf.

Libor Hinčica

Podobné články