Menu

První ze 72 trolejbusů pro Mariupol dorazil do cíle, město se chystá modernizovat vozovnu

Nový trolejbus přijel na trajleru ukrajinské společnosti WestAutoTrade. (foto: TRalex)
Nový trolejbus přijel na trajleru ukrajinské společnosti WestAutoTrade. (foto: TRalex)
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 02. 2020 14:10
Redakce
1 minuta čtení

Mariupol včera přivítal první ze 72 nových trolejbusů, které pro něj na základě loni na podzim podepsaného kontraktu vyrábí Belkommunmaš. Nové vozidlo typu AKSM 321 (také značeno jako BKM 321) překvapuje inovovaným designem.

Nový trolejbus přijel na trajleru ukrajinské společnosti WestAutoTrade. (foto: TRalex) Nový trolejbus jako by do místní vozovny ani nepatřil. (foto: TRalex)

Do konce února 2020 má do města ležícího u Azovského moře dorazit celkem 12 trolejbusů. Nové trolejbusy pro Mariupol přicházejí na Ukrajinu téměř hotové a na Ukrajině je v prostorách dealerské společnosti BKM-Ukrajina, zřejmě kvůli snaze získat výhodnější celní zacházení, čeká záverečná montáž (instalace kol, dodělávky v interiéru apod.). Příchod prvních trolejbusů na Ukrajinu se ovšem neobešel bez problémů, jelikož na celním úřadě v Lucku (v tomto městě sídlí nejen firma BKM-Ukrajina, ale také v něm vyrábí trolejbusy Bogdan), byly zadrženy déle, než bylo očekáváno, ačkoli ukrajinský dealer dodal dle svých slov všechny potřebné dokumenty. Jakmile se ale o záležitost začala zajímat místní média, trolejbusy byly jako mávnutím kouzelného proutku procleny a propuštěny na ukrajinské území. Během necelých dvou týdnů už byly s prvním z nich prováděny po Lucku zkušební jízdy.

Včera byl na stránce EBRD, která se na nákupu nových trolejbusů pro Mariupol podílí úvěrem, vypsán tendr na modernizaci místní vozovny. Zájemci mají možnost předkládat své nabídky do 6. dubna 2020.

Text: Vít Hinčica

Poděkování: TRalex

Podobné články