Menu

Krivoj Rog chce koupit 50 nových tramvají

Tramvaj v Krivém Rogu. (autor: Kris/Wikipedia.org)
Tramvaj v Krivém Rogu. (autor: Kris/Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
28. 01. 2020 20:26
Redakce
1 minuta čtení

Velké haló vzbudila před několika hodinami facebooková zpráva náměstka primátora Krivého Rogu (v ukrajinštině Kryvyj Rih, v češtině se používá častěji přepis ruského názvu Krivoj Rog), Andrije Poltavce, že toto ukrajinské město připravuje nákup 50 nových tramvají zafinancovaný Mezinárodní finanční korporací (IFC), která je součástí Světové banky. S IFC byla za tímto účelem a také za účelem částečné obnovy kolejové infrastruktury (jedná se o celkem 1 874 m kolejí) podepsána včera, tj. 27. ledna 2020, dohoda.

Tramvaj v Krivém Rogu. (autor: Kris/Wikipedia.org)

Detaily dohody s IFC, které roku 2019 předcházelo memorandum o spolupráci na poli obnovy tramvajového provozu, nebyly zveřejněny a dohoda vstoupí v platnost teprve poté, co ji potvrdí městská rada. Město neuvedlo, kolik si hodlá půjčit, a to ani v roce 2019, ani nyní.

Samotná informace o obnově tramvajového parku, který má momentáně okolo 130 funkčních vozidel z více než 140 evidovaných, sice může působit pozitivně, protože většina parku ještě pamatuje 90. či 80. léta 20. století, nicméně okruh potenciálních účastníků ještě neproběhlé soutěže nebude nijak ohromující, protože se očekává, že první tramvaje přijdou do města již na konci tohoto roku. To vše nasvědčuje tomu, že je výrobce už dávno znám předem a nebude pocházet z oblastí mimo Ukrajinu a že se navíc bude velmi pravděpodobně jednat jen o nečlánkové tramvaje, kterých se místní lidé dočkají.

Dodejme, že v Krivém Rogu v současnosti probíhá velká obnova vozového parku trolejbusů. Evropská banka pro obnovu a rozvoj mu totiž svým úvěrem umožňila nákup 54 nových sólo trolejbusů typu Dnipro T203, z nichž jsou již první čtyři od prosince 2019 ve městě. Současný vozový park trolejbusů je tvořen více než 90 vozy, jen 70 z nich je ovšem v provozu.

Text: Vít Hinčica

Podobné články