Menu

Tramvaje ve Waterloo vyjely do provozu

Tramvaj Flexity Freedom před univerzitou ve Waterloo. (zdroj: Wikipedia.org)
Tramvaj Flexity Freedom před univerzitou ve Waterloo. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 06. 2019 16:18
Redakce
1 minuta čtení

Další nový tramvajový provoz přibyl na mapě světa. Dne 21. 6. 2019 byla do provozu uvedena první část trasy systému ION v regionu Waterloo. Nejde ale o místo slavné poslední Napoleonovy bitvy, ale o stejnojmennou lokalitu v Kanadě, jejíž metropole byla po místě vítězství Britů (a dalších spojenců) nad francouzským císařem pojmenována.  

Tramvaj Flexity Freedom před univerzitou ve Waterloo. (zdroj: Wikipedia.org)

Ačkoli je systém koncipován jako tramvajový, jde vlastně o meziměstskou trať, která je ve většině trasy vedena na segregované dráze. První zprovozněný úsek má délku 16 km a zahrnuje 19 zastávek. Špičkový interval je nastavený na 8 minut, mimošpičkový na 15, přičemž se očekává, že nový systém bude využívat okolo 25.000 pasažérů denně. Zpočátku se mohou lidé svézt tramvajemi zadarmo, a to až do 1. 7. 2019.

Výstavba trati byla zahájena v roce 2013, formálně však až v roce 2014. Celá byla řešena jako projekt PPP, v němž byly zahrnuty společnosti Keolis Grand River, Plenary Group, Meridiam, Kiewit a Aecon. Na základě udělené koncese má sdružení firem 10 let dráhu provozovat a 30 let udržovat. Původně se očekávalo, že ke spuštění provozu dojde už v roce 2017, nakonec ale došlo k posunu, a to kvůli problémům s dodávkami vozidel.

Pro provoz na trati bylo objednáno 14 tramvají, které vyrobil Bombardier ve svých kanadských závodech Thunder Bay a Kingston. Smlouva s regionem Waterloo počítá s možností objednání dalších až 14 vozů identického provedení. Právě problémy s výrobou a schválením vozů Flexity Freedom (což je speciální verze vozů z rodiny Flexity určená pro americký trh) vedly k výraznému oddálení data zahájení provozu.  

Libor Hinčica

Podobné články