Menu

Solaris dodá 90 elektrobusů do Berlína

Solaris Urbino 12 electric v Berlíně. (zdroj: Wikipedia.de)
Solaris Urbino 12 electric v Berlíně. (zdroj: Wikipedia.de)
Stáhnout PDF
Nezařazené
24. 06. 2019 06:20
Redakce
1 minuta čtení

Jak jsme nedávno informovali na našem webu, navzdory nepříliš přesvědčivým výsledkům z provozu elektrobusů dostal berlínský dopravní podnik BVG zelenou k podpisu smlouvy na dodávku 90 nových 12m elektrobusů. Výhercem tendru se stala polská společnost Solaris Bus & Coach ze skupiny CAF.

Solaris Urbino 12 electric v Berlíně. (zdroj: Wikipedia.de)

Smlouva se Solarisem byla podepsána dne 18. 6. 2019 a pro výrobce představuje v hlavním městě Německa velmi prestižní zářez, a to nejen kvůli vysokému počtu objednaných vozidel. Do Berlína se totiž snaží protlačit také skupina Daimler, která zde sice loni uspěla v tendru na dodávku 20 vozů eCitaro, ve větším kontraktu na 90 vozů už ale neuspěla. Solaris přitom vyhrál i předchozí tendry na 20 sólo a 15 článkových elektrobusů, takže celkem by mělo být ve městě provozováno již brzy 125 elektrobusů polského výrobce.

Dodávky vozů z nyní uzavřeného kontraktu by měly být zahájeny na jaře 2020. Vozidla mají využívat princip pomalého (nočního) nabíjení, takže lze očekávat nasazování na dělené směny. Dopravce uvádí, že předpokládá jejich nasazení na linky čísel 147, 240 a 294, všude by ale mělo jít o smíšený provoz s dieselovými vozy. Nabíjecí infrastruktura bude vybudována v garážích Indira-Gandhi-Straße a dodávka pomalých nabíječek je součástí kontraktu. Náklady na vozidla a infrastrukturu mají činit zhruba 61 mil. €, což znamená, že jeden 12m elektrobus vychází včetně pomalé nabíječky na cca 17,35 mil. Kč. Část nákladů (cca 14 mil. €, zhruba 358 mil. Kč, tedy přibližně 4 mil. Kč na každý vůz) by měla přispět spolkové ministerstvo životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti a spolkové ministerstvo dopravy a digitální infrastruktury.

Libor Hinčica

Podobné články