Menu

Elektrobusy Volvo pro letiště v Birminghamu

Elektrobus Volvo v levostranném provedení. (foto: Volvo Buses)
Elektrobus Volvo v levostranném provedení. (foto: Volvo Buses)
Stáhnout PDF
Nezařazené
24. 03. 2019 17:30
Redakce
1 minuta čtení

Volvo uspělo se svým řešením elektrobusu v tendru na dodávku 6 vozů pro letiště v anglickém Birminghamu. Vozidla by do provozu měla být uvedena v listopadu 2019. Letiště vnímá pořízení elektrobusů jako svůj příspěvek ke zlepšení životního prostředí.

Elektrobus Volvo v levostranném provedení. (foto: Volvo Buses)

Elektrobusy Volvo 7900 Electric by měly být vybaveny systémem pro příležitostné nabíjení během dne. Nabití do plného stavu bude možné zvládnout za 6 minut (za předpokladu dostatečného příkonu). K dispozici by měly být zpočátku dva nabíjecí stojany mimo prostor terminálu, další by měly být dobudovány později podél trasy elektrobusů v případě, že by se letiště rozhodlo investovat do dalších vozů. Navíc vznikne ještě nabíjecí bod na parkovišti pro běžné autobusy. Tento bod budou moci využít také další dopravci (půjde ale o klasický systém se zásuvkou pro pomalé nabíjení).

Elektrobusy Volvo, z nichž každý by měl mít baterie o kapacitě elektrické energie 200 kWh, by měly být nasazovány na všechny trasy, které jsou na letišti vytyčeny. Nejdelší z nich má mít délku 7,5 km. Volvo testovalo svůj elektrobus v několika britských městech, například v Manchesteru, Cardiffu, Liverpoolu, anebo na londýnském letišti Heathrow. Celkem osm vozů bylo předáno do provozu ve městě Harrogate. Zakázka pro letiště v Birminghamu je tak dalším úspěchem na Britských ostrovech.  

Libor Hinčica

Podobné články