Menu

Hyundai dodá tramvaje do Varšavy

Vizualizace vzhledu nových tramvají pro Varšavu. (foto: Hyundai Rotem)
Vizualizace vzhledu nových tramvají pro Varšavu. (foto: Hyundai Rotem)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 02. 2019 19:16
Redakce
1 minuta čtení

Táhnoucí se výběrové řízení na tramvaje pro polskou Varšavu má podle očekávání svého vítěze v podobě korejské společnosti Hyundai Rotem. Ta se může těšit, že do polské metropole dodá až 213 tramvají.

Vizualizace vzhledu nových tramvají pro Varšavu. (foto: Hyundai Rotem)

Varšavská zakázka na nové tramvaje představovala jeden z největších tendrů na nové vozy v Evropě. Základem je dodávka 85 obousměrných vozů a 18 jednosměrných délky 30–33 m, a dále 20 vozů jednosměrných o délce mezi 20–24 m. Mimoto je možné využít opci na dalších 90 vozů délky 30–33 m, z nichž polovina by byla jednosměrná a druhá obousměrná.

Pohled do interiéru nové tramvaje pro Varšavu. (foto: Hyundai Rotem)

Soutěž byla opakována, protože první kolo bylo po sérií odvolání nakonec zcela zrušeno. Vítězem přitom měla být původně česká Škoda Transportation, která tak momentálně čeká ve Varšavě na „satisfakci“ v podobě výsledku tendru na metro. Do druhé soutěže se přihlásilo pět výrobců, tři nabídky ale byly neplatné, a tak v tendru zůstala jen PESA a Hyundai Rotem.

A ještě jedna vizualizace. (foto: Hyundai Rotem)

Dne 8. 2. 2019 bylo oznámeno, že vítězem se stala Hyundai Rotem, která se – na rozdíl od Pesy – dokázala vejít do stanoveného rozpočtu. Mimoto však (s výjimkou jednoho kritéria) měl Hyundai uspět také ve všech hodnocených technických parametrech. Rozhodnutí však lze teoreticky opět napadnout, smlouva tedy prozatím podepsána nebyla. Pokud se tak stalo, šlo by pro Hyundai Rotem o obrovský úspěch na trhu Evropské unie. Podobně debutoval v Polsku loni turecký Durmazlar, který vyhrál v Olsztyně.

Libor Hinčica

Podobné články