Menu

Škoda podpořila sbírku na trolejbus z USA

Trolejbus Škoda 14 TrE v centru Daytonu. (foto: Honza Tran)
Trolejbus Škoda 14 TrE v centru Daytonu. (foto: Honza Tran)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 12. 2019 08:35
Redakce
1 minuta čtení

Hezký vánoční dárek pro všechny fanoušky veřejné dopravy a historie si připravila skupina Škoda Transportation. Rozhodla se přispět do sbírky, jež by měla umožnit vybrat peníze na přepravu trolejbusu Škoda 14 TrE z USA zpět do České republiky.

Trolejbus Škoda 14 TrE v centru Daytonu. (foto: Honza Tran)

Škoda podpořila projekt částkou 70.000 Kč, tedy sumou představující 10 % celkových nákladů projektu. Tím se 16 dnů před koncem kampaně vyšplhala ráno 25. 12. 2019 vybraná suma na 513.700 Kč, což představuje zhruba 73,39 % celkové sumy. V následujících dvou týdnech tak chybí vybrat 186.300 Kč.

„Jsme velice rádi, že se můžeme podílet na zachování kousku naší bohaté historie a pomoci k návratu Čechoameričana zpět domů,“ uvedl Michal Tobrman, vedoucí Komunikace skupiny Škoda Transportation.

Plzeňská Škodovka je pokračovatelem tradice výroby českých trolejbusů. Ten první vyrobila již v roce 1936 pro Prahu, později se stala jejich dominantním výrobcem nejen pro Československo. V roce 1960 se výroba přesunula do tehdy nového výrobního závodu v Ostrově na západě Čech. Vyráběny zde byly ještě poslední trolejbusy Škoda 8 Tr. Později zde také vznikaly všechny trolejbusy dodávané do USA – prototypy kompletní, sériové vozy ve formě stavebnic. Právě ztráta amerického trhu se ale stala jednou z příčin, která stála za uzavřením ostrovského závodu v roce 2004. Výroba trolejbusů se pak po 44 letech navrátila zpět do Plzně, kde úspěšně stále pokračuje. Celkem opustilo výrobu více než 14.000 trolejbusů se značkou Škoda.

Do sbírky se mohou zájemci zapojit pod tímto odkazem. Děkujeme!

Libor Hinčica

Podobné články