Menu

Autobusy Scania Citywide LF u ČSAD POLKOST

První zprovozněná Scania Citywide LF 12M (ev. č. 1859) právě na fotografii ze dne 19. prosince překonala Říčanský potok a po lince 226 se vydává dále do Lipan a Benic. Do Benic je v pracovní dny prodloužena zhruba polovina spojů linky. (foto: Matěj Stach)
První zprovozněná Scania Citywide LF 12M (ev. č. 1859) právě na fotografii ze dne 19. prosince překonala Říčanský potok a po lince 226 se vydává dále do Lipan a Benic. Do Benic je v pracovní dny prodloužena zhruba polovina spojů linky. (foto: Matěj Stach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
23. 12. 2019 19:50
Redakce
1 minuta čtení

Po pražském dopravci STENBUS si nové městské autobusy nadělili i ve společnosti ČSAD POLKOST z Kostelce nad Černými lesy. Ta pro svou provozovnu Praha situovanou v místní části Uhříněves pořídila šestici zbrusu nových Scanií Citywide LF. Potřeba obnovit a doplnit vozový park městských autobusů vyvstala po jarních výběrových řízeních, ve kterých dopravce upevnil svoji pozici a zároveň zhruba o polovinu navýšil množství výkonů v rámci pražské MHD.

První zprovozněná Scania Citywide LF 12M (ev. č. 1859) právě na fotografii ze dne 19. prosince překonala Říčanský potok a po lince 226 se vydává dále do Lipan a Benic. Do Benic je v pracovní dny prodloužena zhruba polovina spojů linky. (foto: Matěj Stach)

Šest červeno-bílo-modrých vozů Citywide LF 12M sjelo z výrobní linky Scanie v polském Słupsku postupně v první polovině listopadu. Autobusy jsou poháněny vertikálně uloženým motorem vlastní provenience Scanie v kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou z produkce ZF. Interiér odpovídá všem platným standardům objednatele, základem jsou nerezová madla v kombinaci s tmavě šedou protiskluzovou podlahovou krytinou. Osazeno je celkem 30 skořepinových městských sedadel s koženkovým potahem v červené a modré barvě, přičemž 6 modrých sedaček je primárně určeno pro osoby se sníženou pohyblivostí a zhoršenou schopností orientace. V prostoru pro kočárky a invalidní vozíky je poté nainstalována ještě další dvojice sklopných sedáků. Celková obsaditelnost autobusu činí 95 osob. Již standardním prvkem výbavy je celovozová klimatizace, cestující dále ocení například USB porty či dvojici LCD panelů zobrazujících průběh trasy právě odjížděné linky a její přípoje v reálném čase.

Jedna ze Scanií pro ČSAD POLKOST se představila i na letošním veletrhu CZECHBUS. Zvěčněna byla dne 28. listopadu 2019 před odjezdem z akce. (foto: Honza Tran)

Ke slavnostnímu předání autobusů došlo ve středu 4. prosince 2019 v areálu Scanie Czech Republic v Modleticích u Prahy. Následně se vozy přesunuly do Kostelce nad Černými lesy, kde proběhlo jejich dovybavení o optický informační systém a opatření polepy. Šest nově pořízených Citywidů není první zkušeností dopravce se severským výrobcem, již od léta tohoto roku společnost v okolí Kostelce provozuje jeden exemplář v provedení LE (low entry). Evidenční číslo zmíněného vozu je 1857.

Barevně rozrůzněná sedadla jsou samozřejmostí u všech nových autobusů určených pro provoz v rámci PID. Nejinak je tomu u Scanií pro ČSAD POLKOST, zde na fotografii z veletrhu CZECHBUS. (foto: Matěj Stach)

První z nových Citywidů LF 12M zasáhl do provozu ve středu 18. prosince v odpoledních hodinách, a to na pořadí 226/34. Vůz obdržel ev. č. 1859. Další Scanie budou do provozu uváděny postupně dle potřeby, od Nového roku by ale měly být k dispozici v plném počtu. 1. ledna 2020 totiž ČSAD POLKOST kromě dosavadních městských linek 115 (Chodov – Městský archiv – Chodov; 2 vozy) a 226 (Háje – Uhříněves – Lipany/Benice; 4 vozy) vyjede i na linku 227 (Háje – Uhříněves – Nedvězí) a již několikátou inkarnaci noční linky 903, tentokrát v trase Palmovka – Uhříněves – Královice se dvěma páry spojů celotýdenně. Výše popsaný svazek bude dopravce zajišťovat dle výsledků výběrového řízení po dobu 10 let. Turnusová potřeba autobusů v pracovní dny se zvýší z nynějších šesti až na 12 kusů.

Matěj Stach

Podobné články