Menu

Do Mostu dorazila první tramvaj EVO2

První tramvaj EVO2 dorazila do Mostu. (foto: Franta Gondek)
První tramvaj EVO2 dorazila do Mostu. (foto: Franta Gondek)
Stáhnout PDF
Nezařazené
12. 12. 2019 07:03
Redakce
1 minuta čtení

První z tramvají EVO2 pro Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dorazila k zákazníkovi. Mostecký DP si objednal v roce 2018 celkem tři tramvaje EVO2, v dalším výběrovém řízení, které následovalo v letošním roce, byly objednány dva kusy téhož typu.

První tramvaj EVO2 dorazila do Mostu. (foto: Franta Gondek)

Nákup tramvají pro DP měst Mostu a Litvínova vyvolal na jaře 2018 poněkud emoce. Lhůta na zpracování nabídek byla extrémně krátká (pouze 3 týdny), přičemž stanovení technických kritérií, referencí i krátké dodací lhůty budily dojem, že se tendru bude moci zúčastnit jen jeden uchazeč. To se ostatně také stalo. Vozidla si DP měst Mostu a Litvínova objednal u Pragoimexu. Ten mírně překročil původní hodnotu nabídky (101,5 mil. Kč) a nabídl tramvaje za 103,95 mil. Kč, tedy 34,65 mil. Kč (bez DPH). Na nákup vozů má 86 mil. Kč přispět EU.

Další tendr, jenž byl uzavřen v červnu letošního roku, měl podobně rychlý charakter. Uchazeč byl jeden, nabídl identický typ vozidla a řekl si za něj tentokrát 39,5 mil. Kč/vůz, tedy o 4,35 mil. Kč více než o rok dříve. Dopravní podnik odůvodnil zdražení tím, že poptával méně vozidel (tedy dvou kusů místo tří o rok dříve)). I tyto tramvaje mají být dotovány z EU, a to částkou 68 mil. Kč. Původně přitom projekt na nákup tramvají pro Most skončil tzv. „pod čárou“ jako úplně poslední z hodnocených. Díky postupnému přisypávání peněz do programu na podporu nákupu vozového parku se ale dostalo nakonec i na mostecko-litvínovský DP.

První vůz dorazil do Mostu v noci z 11. na 12. 12. 2019. Další dvě tramvaje by měly brzy následovat. Vozy objednané letos by měly dojít v roce 2020. Připomeňme, že už od roku 2016 jezdí v Mostě prototyp tramvaje EVO1, který měl DP koupit za zvýhodněnou cenu.

Libor Hinčica

Podobné články