Menu

Desíti trolejbusů se Lublin nedočká. Ursus je nedodá

Článkový trolejbus Ursus City Smile 18T v Lublinu. Výrobce měl dodat do města dalších 10 vozů o délce 12 m. Město s ním ale smlouvu pro nesplnění termínu rozvázalo. (zdroj: Wikipedia.org)
Článkový trolejbus Ursus City Smile 18T v Lublinu. Výrobce měl dodat do města dalších 10 vozů o délce 12 m. Město s ním ale smlouvu pro nesplnění termínu rozvázalo. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
13. 10. 2019 15:26
Redakce
1 minuta čtení

Problémy společnosti Ursus Bus a mateřské firmy Ursus se prozatím nepodařilo zvládnout. Naopak se prohlubují. Zájem amerických investorů, o kterém jsme nedávno informovali, povadl. Ursus informoval o tom, že americký fond měl jednostranně vypovědět další jednání, což se projevilo v poklesu hodnoty akcií Ursusu z téměř 2 zlotých na pouhých 0,60 zlotých. Nyní se ukázalo, že Ursus nedodá ani deset trolejbusů do Lublinu.

Článkový trolejbus Ursus City Smile 18T v Lublinu. Výrobce měl dodat do města dalších 10 vozů o délce 12 m. Město s ním ale smlouvu pro nesplnění termínu rozvázalo. (zdroj: Wikipedia.org)

Lublin si objednal 10 dvanáctimetrových trolejbusů v loňském roce, přičemž Ursus (sídlící přímo v Lublinu) tehdy chtěl za vozy více, než jeho soupeř v podobě společnosti Solaris Bus & Coach. Zatímco Solaris požadoval 20,2 mil. zlotých (121,2 mil. Kč), Ursus Bus si své trolejbusy nacenil na 21,7 mil. zlotých (130,2 mil. Kč). Přesto ve výběrovém řízení zvítězil, neboť cena zde nebyla jediným hodnoticím kritériem. Volba na domácího hráče se ale nakonec Lublinu nevyplatila. Trolejbusy, které měly být dodány v letošním roce (do 2. 9. 2019), do města kvůli kupícím se problémům nedorazily. Dopravce – ZTM Lublin – se proto rozhodl, že smlouvu vypoví a na jednání o možném posunu termínu nepřistoupil.  

Ursus měl nabídnout, že trolejbusy dodá do 30. 4. 2020. To ale dopravce ZTM Lublin odmítl. Tím patrně dojde k dalšímu zatížení už tak předluženého Ursusu, potažmo Ursus Busu. Nedodání trolejbusů totiž znamená, že výrobce musí zaplatit penále v hodnotě 10 % z celkové hodnoty zakázky, což je v tomto případě 2,17 mil. zlotých (13,02 mil. Kč). Je ale otázkou, zda Lublin tyto peníze někdy uvidí…

Libor Hinčica

Podobné články