Menu

Varšava vybírá design nových tramvají

Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 10. 2019 16:42
Redakce
1 minuta čtení

V červnu 2019 uzavřela Varšava po dlouhých tahanicích výběrové řízení na dodání až 213 nových tramvají, které by měly sloužit coby náhrada posledních provozních vozů Konstal 105Na i pro obsluhu nových tramvajových tratí, jejichž budování chce Varšava z prostředků EU zajistit. Celkem se počítá s 6 novými tratěmi, což může našinci znít téměř jako pohádka.

Dodavatelem nových tramvají byla vybraná překvapivě společnost Hyundai Rotem, která nyní představila trojici nových návrhů designu čela vozů. O výsledné podobě mohou hlasovat nejen občané Varšavy pod tímto odkazem.

První návrh (A) má odkazovat na vzhled moderních autobusů a automobilů, což jde poněkud proti obecnému trendu, kdy se výrobci autobusů naopak snaží, aby jejich produkt připomínal tramvaj. Druhý návrh je asi nejkonzervativnější (B) a má být přiblížením k tramvajím, jež dnes už v ulicích polské metropole jezdí (zřejmě tedy k nízkopodlažním Pesám). Třetí verze (C) je poté spojena s prvky designu Dálného východu, odkud Hyundai pochází.

Výsledky ankety mají být zveřejněny už v listopadu, přičemž veřejnost příliš času na hlasování nemá. Anketa se rozběhla 25. 10. a běží jen do 30. 10. 2019. Ačkoli je anketa primárně určena pro občany města, zapojit se do ní může kdokoli.   

Libor Hinčica

Podobné články