Menu

V Arnhemu mají jezdit už jen trolejbusy

Trolejbus v Arnhemu na starším snímku. (foto: Wikipedia.org)
Trolejbus v Arnhemu na starším snímku. (foto: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 10. 2019 18:02
Redakce
1 minuta čtení

Překvapivá zpráva přišla z nizozemského Arnhemu. Tomu se dosavadní zkušenosti s parciálními trolejbusy zkoušenými v rámci projektu Trolley 2.0 ukazují jako natolik pozitivní, že by jeho radnice chtěla do tří let sprovodit ze světa všechny městské autobusy.

Trolejbus v Arnhemu na starším snímku. (foto: Wikipedia.org)

Pro to, aby se tak mohlo stát, bude třeba nakoupit nové trolejbusy a zcela jistě se nebude jednat o jednotky kusů. Obnovu arnhemské MHD má mít přitom na starosti provincie Gelderland, která má příští rok vypsat tendr na nová vozidla, která mají putovat nejen do Arnhemu, ale i do okolních sídel regionu Rhine-Waal. Zatímco Arnhem míní pro sebe žádat pouze o parciální trolejbusy, v případě okolních měst a obcí, kam trolejbusy nemohou kvůli nedostatečnému provoznímu rádiu zajíždět, se zřejmě bude vsázet na vodíkové autobusy.

Jak už jsme uváděli v loňském roce, Arnhem je na poli zkoušení různých inovací velmi aktivní. K případnému rozšiřování působiště trolejbusů se přesto nijak výrazně neklonil. Výsledky dlouhodobějšího testování ovšem situaci změnily. Dodejme, že případné rozšiřování trolejí se má dít jen ve výjimečných případech, město samotné je už totiž poměrně dobře zatrolejované.

Podobné články