Menu

„Poslední Mohykán“ v Ternopilu odolává

Na západě města při vjezdu do vozovny. (foto: Vít Hinčica)
Na západě města při vjezdu do vozovny. (foto: Vít Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
06. 01. 2019 10:22
Redakce
1 minuta čtení

Zdá se to neuvěřitelné, ale ternopilský vůz Škoda 9 TrH29 ev. č. TD-67 (záv. číslo 8028), který ještě do dubna 2013 pravidelně vozil pod ev. č. 067 cestující a poprvé je svezl roku 1981, jezdí i v roce 2019. Ačkoli ještě v roce 2013, kdy přecházel do role služebního vozidla s funkcí technické pomoci, vypadal docela zachovale, v posledních zhruba čtyřech letech, soudě dle obrazových záznamů, se jeho stav postupně zhoršoval. Karoserie na zadní nápravě sotva visí a lak na většině vozidla začal odpadat. Je s podivem, že vůz ještě někdo pustí do ulic, nicméně jak se bylo možné přesvědčit 5. ledna 2019, vůz se celé ráno projížděl po městě a, přesný jako hodinky, zatáhl v 11:00 do vozovny.

Na západě města při vjezdu do vozovny. (foto: Vít Hinčica)

Jaký bude osud tohoto vozidla, není známo, každopádně to zatím vypadá, že bude jezdit tak dlouho, dokud se nerozpadne.

Je vhodné připomenout, že ještě loni byla vypravována do běžného provozu “devítka” ev. č. 080 (r. v. 1982), která měla cestující vozit naposledy na konci listopadu. Podle jednoho zdroje z místa jí praskla pružina a má být místními pracovníky, ovšem neznámo kdy, opravena (nedávno měly být téměř všechny náhradní díly pro vozy 9 Tr poslány do šrotu), načež by se měl vůz 080 vrátit do provozu, byť není jisté, zda se tak stane ještě s cestujícími, nebo už v režimu služebního vozidla, coby třeba nástupce vozu TD-67. Kdo by si tedy chtěl ještě odskočit svézt se na Ukrajinu “devítkou” a mít jistotu, že pojede, má zřejmě poslední šanci v Rovnu.

Zdá se, že trolejbusy 9 Tr se cestující v Ternopilu už nesvezou. Na snímku z 3. srpna 2018 na ulici Korolova zachycen poslední linkový vůz ev. č. 080. (foto: KyivAndrey14)

Ačkoli by se mohlo zdát, že po Ternopilu jezdí jen naprostý “šrot”, není tomu tak. Jak jsme již při různých příležitostech psali, město sice na nákup nových vozidel prostředky nemá, v posledních letech ale nakoupilo desítky českých ojetin (na konci loňského roku již mělo v ČR vyhlídnuté další, ale zatím si na ně ještě musí počkat) a zároveň otevřelo i pár nových trolejbusových linek, naposledy v srpnu 2018.

Text a neoznačené foto: Vít Hinčica

O trolejbusové kuriozity nemají v Ternopilu nouzi. O lodní “devítce” jsme již informovali před více než dvěma léty. Málokdo ale ví, že po městě jezdí hned několik trolejbusů štěstí (minimálně by jich mělo být 11). Jedná se o stejnojmenný projekt, který vymysleli na katedře informatiky tamní národní pedagogické univerzity a který spadá do širší iniciativy “Učiň své město lepším”. Během různých příležitostí jsou ve spolupráci s dopravcem, Ternipil’elektrotransem, od roku 2015 místní trolejbusy různě zdobeny (naposledy třeba na téma “svět profesí”). Na snímcích z 5. 1. 2019 ex-zlínský (ex-ev. č. 349, dnes 160) vůz s dětsky laděnou výzdobou. K levému snímku ještě podotkneme, že ačkoli nepanovaly nijak extrémně nízké teploty, místní občané na přilehlé vodní ploše bruslili, nebo vysekávali díry, aby si ulovili rybu.

Podobné články