Menu

Prohlédněte si nový trolejbus Škoda 32 Tr pro Opavu

Trolejbus Škoda 32 Tr pro Opavu během přepravy do Škody Electric. (foto: Vojtěch Cekota)
Trolejbus Škoda 32 Tr pro Opavu během přepravy do Škody Electric. (foto: Vojtěch Cekota)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 09. 2018 17:51
Redakce
1 minuta čtení

Městský dopravní podnik Opava (MDPO) se stane prvním provozovatelem trolejbusů typu Škoda 32 Tr s karoserií výrobce SOR Libchavy na bázi modelu SOR NS 12. Výroba vozidel momentálně probíhá v závodě Škody Electric v Plzni, která by měla všech 10 vozidel předat dopravci již do poloviny listopadu 2018.

Trolejbus Škoda 32 Tr pro Opavu během přepravy do Škody Electric. (foto: Vojtěch Cekota)

Škodovka uspěla v Opavě v tendru na 10 nových parciálních trolejbusů v loňském roce, přičemž klimatizované trolejbusy vybavené bateriemi pro možnost jízdy mimo trolejové vedení měly být poprvé postaveny na platformě modelu SOR NS, jehož sériová výroba (nejprve ve formě elektrobusů) byla zahájena teprve na podzim 2017.

Elektrobusy SOR NS 12 electric jsou již provozovány v Bratislavě, v Hradci Králové, v Karviné, ve Frýdku-Místku a v Havířově. Zkušebně je jeden vůz (první prototyp) dlouhodobě testován také v Praze. Mimoto vznikla také dieselová verze 12m vozu a na letošním veletrhu CZECHBUS 2018 by se měl objevit i první článkový autobus. V trolejbusovém provedení získá Opava se svými vozy 32 Tr prvenství.  

Pohled zezadu na karoserii trolejbusu Škoda 32 Tr pro Opavu. (foto: Vojtěch Cekota)

Celkem 10 vozidel postupně nahradí posledních 8 trolejbusů typu Škoda 14 TrM. Dojezdit by měl také jediný opavský trolejbus Škoda 21 Tr ev. č. 83. Pro zájemce o veřejnou dopravu připravuje dopravce zvláštní rozlučkovou akci spojenou se dnem otevřených dveří, která se uskuteční dne 10. 11. 2018. Již o den dříve by se měl jeden z trolejbusů Škoda 14 Tr a vůz 21 Tr účastnit i noční fotojízdy pro fanoušky MHD.  

Libor Hinčica

Podobné články