Menu

Pevná jednota SSSR a NDR, hlásají trolejbusy v Opavě

Trolejbus Škoda 26 Tr ev. č. 312 s nápisem
Trolejbus Škoda 26 Tr ev. č. 312 s nápisem
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 08. 2018 05:08
Redakce
1 minuta čtení

Na několika trolejbusech Městského dopravního podniku Opava (MDPO) se objevily včera (21. 8. 2018) titulky z komunistického tisku. Ačkoli na včerejšek připadalo 50. výročí od okupace vojsky Varšavské smlouvy (mezi nimiž byla i vojska východoněmecká), novinové titulky neodkazují na onen smutný srpnový den, ale na datum o 14 a půl roku později – 21. 1. 1983.

Trolejbus Škoda 26 Tr ev. č. 312 s nápisem

Reklamní sdělení se objevila na levých bočnicích několika trolejbusů a ve formě letáčků formátu A3 pak prakticky ve všech vozech MDPO. Není přitom zřejmé, jaký význam tato kampaň má, ani kdo je jejím zadavatelem, protože na letáčcích ani bočnici se nenacházejí žádná loga. Na druhé straně je zajímavé přečíst si, čemu se média v minulosti věnovala. 

Rudé právo psalo v roce 1983 také o 

Na vozech se objevily titulky ze dvou periodik, a sice z Rudého práva a Nového Opavska. Druhý jmenovaný titul byl týdeníkem okresního výboru Komunistické strany Československa a rady okresního národního výboru v Opavě v období před rokem 1989. Titulky přitom mají jak politický podtext (například „Pevná jednota SSSR a NDR“ odkazující na rozhovory mezi šéfem Německé demokratické republiky Erichem Honeckerem a sovětským ministrem zahraničí Andrejem Gromykem), ale jsou i zcela bez zabarvení (informují například o vítězství československých tenistů nad švédským týmem).

Texty se objevily také ve vozidlech. Kromě Rudého práva jsou cestující seznámeni také s titulky z Nového Opavska. (foto: Libor Hinčica)

Libor Hinčica

Podobné články