Menu

První 15m autobus Scania u Arrivy Morava

Autobus Scania Citywide LE v 15m provedení pro dopravce Arriva Morava. Jedná se o první vůz vybavený celobarevným LED informačním panelem od společnosti BUSE. (foto: Arriva Morava)
Autobus Scania Citywide LE v 15m provedení pro dopravce Arriva Morava. Jedná se o první vůz vybavený celobarevným LED informačním panelem od společnosti BUSE. (foto: Arriva Morava)
Stáhnout PDF
Nezařazené
15. 08. 2018 17:37
Redakce
1 minuta čtení

První ze tří objednaných vozů Scania Citywide LE 14,9 Suburban pro Olomoucký kraj obdržela Arriva Morava. Vozidla budou nasazena do oblasti Olomoucko Severovýchod. Dvě vozidla by měla být nasazena na linku Hranice – Olomouc, třetí pak na linku Olomouc – Tršice.  Na trasách nahradí starší vozidla značky Solaris.

Autobus Scania Citywide LE v 15m provedení pro dopravce Arriva Morava. Jedná se o první vůz vybavený celobarevným LED informačním panelem od společnosti BUSE. (foto: Arriva Morava)

Autobusy vyráběné ve Finsku odpovídají novým standardům v Olomouckém kraji. Na první pohled je zřejmé olakování v bíle barvě a v interiéru zaujmou sedadla, která jsou čalouněná modrou látkou. Ta je navíc antibakteriální a voděodolná. Autobusy disponují 57 místy k sezení (z toho čtyři sklopná) a  57 místy pro stojící cestující. Jelikož se jedná o autobus s větší přepravní kapacitou, zvolila moravská pobočka Arrivy vůz v třídveřovém provedení, aby tak byla zajištěna rychlejší výměna cestujících.

V zadní části jsou použity úzké jednokřídlé dveře. (foto: Arriva Morava)

Zadní dveře slouží hlavně pro výstup, jelikož cestující ze zadní části by museli projít dlouhou uličkou ke druhým dveřím. Předpokládá se, že díky třetím dveřím se zkrátí pobyt na zastávkách (a tím i určitý handicap 15 m vozidel). Ve vozidlech nalezneme na třech místech ve vozidle USB nabíječky („čtyřka“ u předních dveří, místo pro kočárek a u sedadel u třetích dveří). Vozidlo je vybaveno 32kW klimatizací, jejíž účinnost zvyšuje temnější tónování bočních oken. Vozidlo je nejenom ekologické (díky plnění nejpřísnější ekonomické normy), ale i bezpečné. Řidič má k dispozici kamerový systém ke dveřím, couvací kameru, která má navíc krytku (nezašpiní se čočka), požární čidla v motorovém prostoru, kvalitní osvětlení, „safety lišty“ na podlaze atd.

Pohled do interiéru autobusu Scania Citywide LE 14,9. (foto: Arriva Morava)

Pohonný řetězec tvoří osvědčený devítilitrový motor Scania s výkonem 265 kW doplněný o robotizovanou dvanáctistupňovou převodovku s ovládáním Opticruise.

Redakce

Podobné články