Menu

Prohlédněte si novou tramvaj pro polský Olsztyn

Takto by měla tramvaj z rodiny Panorama pro Olsztyn vypadat. (zdroj: Durmazlar)
Takto by měla tramvaj z rodiny Panorama pro Olsztyn vypadat. (zdroj: Durmazlar)
Stáhnout PDF
Nezařazené
27. 07. 2018 16:46
Redakce
1 minuta čtení

Turecký výrobce Durmazlar ukázal, jak by měly vypadat jeho nové tramvaje pro Olsztyn. Model vozidla a první vizualizaci ukázal v rámci slavnostního podpisu smlouvy v červenci 2018.

Takto by měla tramvaj z rodiny Panorama pro Olsztyn vypadat. (zdroj: Durmazlar)

Durmazlar uspěl v tendru na nové tramvaje pro Olsztyn v květnu 2018, kdy se s ním město rozhodlo uzavřít smlouvu poté, co jako jediný účastník tendru předložil právě turecký producent nabídku. Šlo přitom už o opakovaný tendr – konsorcium Solarisu a Stadleru, které se hlásilo do první soutěže, nabídku překvapivě vůbec nepodalo. Durmazlaru se tak otevřela cesta na evropský trh.

Do Olsztyna má dodat turecká společnost 12 tramvají, první dva vozy mají být předány do 21 měsíců od podpisu smlouvy. Město poté může využít opci na dalších až 12 vozů.

Tramvaj pro Olsztyn v modelu prezentován při slavnostním podpisu smlouvy. (zdroj: Durmazlar)

Tramvaje pro Olsztyn by měly vycházet z rodiny tramvají Panorama, které Durmazlar nabízí na domácím (tureckém) trhu. Jednat by se mělo o pětičlánkový vůz se třemi podvozky, přičemž zástupci společnosti uvedli, že půjde o první model turecké tramvaje, jež bude mít podvozky řešené jako otočné. Ve skutečnosti však budou podvozky dál spadat do kategorie tzv. pevných, neboť otočnost by měla být pouze v rozsahu cca 3° (což je ale u pevných podvozků poměrně běžná vůle). Dopravce ovšem ve výběrovém řízení nespecifikoval, jakou otočnost by měly podvozky mít.

Vozidla budou dlouhé 32,5 m a široké 2,5 m. pojmout by měly okolo 210 cestujících, z toho 40 sedících. Cena jedné tramvaje bude cca 54 mil. Kč.

Libor Hinčica

Podobné články