Menu

V Kladně vyjedou nové plynové autobusy

Autobusy SOR NB 18 CITY pro MHD v Kladně. (foto: ČSAD MHD Kladno)
Autobusy SOR NB 18 CITY pro MHD v Kladně. (foto: ČSAD MHD Kladno)
Stáhnout PDF
Nezařazené
29. 06. 2018 05:39
Redakce
1 minuta čtení

Před několika dny vyjely v Kladně čtyři nízkopodlažní kloubové CNG autobusy na městskou linku 603. Jsou součástí velké dodávky čtrnácti nových autobusů, které opět po roce obnoví vozový park ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva. Celkem se jedná o čtyři kloubové a deset klasických nízkopodlažních autobusů. Všechny autobusy mají klimatizaci, Wi-Fi a akustické hlášení pro slabozraké a nevidomé.  

Autobusy SOR NB 18 CITY pro MHD v Kladně. (foto: ČSAD MHD Kladno)

„Zakoupili jsme nové autobusy v hodnotě 97 milionů z projektu, na který je poskytována podpora ve výši 85 % z Evropské unie, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. Nová vozidla budou obsluhovat zejména městské linky MHD v Kladně,“ říká ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa. „Jejich uvedením do provozu dojde ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestování, snížení hlukové zátěže a minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí a ovzduší v městě Kladně a okolí,“ pokračuje Ludomír Landa.

Kloubové autobusy jsou určeny na městskou linku 603. Jedná se o vozidla SOR NB 18 CITY výrobce SOR Libchavy s 55 sedadly a celkovou kapacitou 135 cestujících. Na lince 603 doplní nové autobusy ještě další vůz stejného typu pořízený v roce 2017.

Druhou část dodávky tvoří deset autobusů Iveco Urbanway 12m CNG (Urbanway Natural Power). Každý z nich má 32 sedadel a celkovou kapacitu 83 cestujících. Tyto nízkopodlažní autobusy budou obsluhovat linky MHD v Kladně, kde nahradí starší naftové autobusy řady 900. Cestující se s nimi potkají nejčastěji na linkách 601, 602, 605 a 606.

Do provozu má být v brzké době uvedeno také 10 vozů Urbanway 12m CNG (Urbanway Natural Power). (foto: ČSAD MHD Kladno)

„Navázali jsme tím na krok z minulého roku, kdy jsme pořídili 27 autobusů na zemní plyn, a celkem tak již disponujeme 88 autobusy, které jsou k životnímu prostředí velmi šetrné,“ upřesňuje Ludomír Landa.

Všechny autobusy jsou nízkopodlažní a bezbariérové, mají vyklápěcí plošinu pro snadný výstup, jsou vybaveny klimatizací, Wi-Fi připojením, informační systém je přizpůsoben i nevidomým a slabozrakým, autobusy jsou připraveny na multikanálový odbavovací systém, který bude v systému PID zprovozněn v průběhu léta. K usnadnění platby jízdného je součástí i čtečka bankovních karet.

TZ Arriva s úpravami redakce

Podobné články