Menu

20 elektrobusů Citaro zamíří do Hamburku

Elektrobus Citaro na propagačním snímku výrobce. (foto: EvoBus)
Elektrobus Citaro na propagačním snímku výrobce. (foto: EvoBus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
04. 05. 2018 07:15
Redakce
1 minuta čtení

Elektrobusy Mercedes-Benz Citaro se zatím ukázaly jenom na několika fotografiích a na slavnostní představení se teprve čeká. První zakázka na nová vozidla ale již byla podepsána. Celkem 20 elektrobusů Citaro si má pořídit dopravce Hamburger Hochbahn. První dva vozy budou dodány již na konci letošního roku.

Elektrobus Citaro na propagačním snímku výrobce. (foto: EvoBus)

Till Oberwörder, šéf Daimler Buses, k nákupu uvedl: „První velkou objednávku na naše elektricky poháněné bezemisní Citaro jsme obdrželi ještě před jeho představením. Ukazuje to důvěru provozovatelů v náš koncept elektromobility ve veřejné dopravě.“

Hamburger Hochbahn považuje nákup elektrobusů s logem Mercedesu za první krok k jeho celoelektrické MHD. Od roku 2020 by chtělo město pořizovat vozidla pouze bezemisní, což je velká ambice, vezmeme-li v úvahu, že je ve městě provozováno okolo 1.000 autobusů.  EvoBus tvrdí, že jeho elektrobus bude maximálně energeticky účinný, a to díky unikátnímu systému řízení a distribuce tepla, což by mělo vést k redukci spotřeby (a tím zvyšovat dojezd vozidla), které by mělo být poháněno motory v nábojích kol. Citaro by mělo nabídnout baterie s kapacitou elektrické energie až 243 kWh, což by mohlo v reálném provozu postačovat na dojezd okolo 180 km. Nabíjení by mělo probíhat pouze pomalu během odstavení v garážích (Overnight Charging), teprve po startu sériové produkce se očekává, že budou doplněny také další způsoby nabíjení.

Libor Hinčica

Podobné články